INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Negyedszer mutatkozik be a Duna-menti országok irodalma a bécsi könyvvásáron

InfoRádió / MTI
A Donau Lounge keretein belül immár negyedik alkalommal mutatkozik be a Duna-menti országok irodalma a bécsi Buch Wien nemzetközi könyvvásáron, amely november 15-ig zajlik az osztrák fővárosban.

A Donau Lounge programon idén 14 országból, csaknem ötven fellépő vett részt - mondta Méhes Márton, a Donau Lounge megálmodója és koordinátora, aki rávilágított: nagyon jelentős kortárs magyar szerzők és gondolkodók is szerepelnek a többnapos programban, hiszen Gárdos Péter, Dragomán György, Kiss Noémi, Szilasi László és Ungváry Krisztián is bemutatkozik a bécsi közönségnek.

A szerdán kezdődött Bécsi Könyvfesztivál központi gondolata a megértés, a közös párbeszéd és a tolerancia jegyében született. Méhes Márton kiemelte: a fesztivál vezérgondolata a Donau Lounge esetében már a kezdetektől fogva adott volt, hiszen a Duna-menti országokat összekötő kulturális program a kölcsönös megértés és odaadás jegyében működik.

A projektvezető rávilágított: a párbeszéd a kortárs irodalmon keresztül igen jól működik, hiszen a szerzők a saját országaik problémáit és múltjukat dolgozzák fel, így személyes történeteken keresztül az emberek megérthetik és megismerhetik, hogy miért gondolkodnak másképpen a szomszédos országok lakói.

A projektvezető kitért arra is, hogy idén a Donau Lounge kilépett a szokásos keretek közül, mert már nemcsak a könyvvásáron tartanak pódiumbeszélgetéseket, hanem az osztrák fővárosban a vásárral párhuzamosan zajló Lesefestwoche című irodalmi rendezvényen is képviseltetik magukat néhány felolvasóesttel.

A Duna Lounge projekt, amelynek célja a dunai országok kulturális együttműködésének erősítése, 2012-ben indult Bécsben. A programot négyszer rendezték meg már az osztrák fővárosban, és további hat alkalommal szerte Európában is megtartották. A Duna Lounge képviseltette magát Marosvásárhelyen, Ukrajnában, Románia egyik legnagyobb könyvvásárán, a Bookfesten és a Lembergben megrendezett nemzetközi könyvfórumon is bemutatkoztak már.

A Douna Lounge a Balassi Intézet Publishing Hungary programja és a bécsi Collegium Hungaricum segítségével jött létre.

A nemzetközi bécsi könyvfesztivál Ausztria legnagyobb könyvmustrája, amelynek tavaly 38 ezer látogatója volt.

A címlapról ajánljuk