eur:
394.94
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Máté Bence az év természetfotósa

Ötödik alkalommal nyerte el Az év természetfotósa elismerést Máté Bence, aki Lépéselőny című képével Az év természetfotója címet is kiérdemelte, míg Az év ifjú természetfotósának idén a szabadkai Szekeres Leventét választotta a zsűri.

Immár 23. alkalommal rendezték meg a Canon - Az év természetfotósa pályázatot, az egyre népszerűbb megmérettetésre ezúttal több mint 3400 kép érkezett be Magyarországról és külföldről - közölte a keddi budapesti díjátadó előtt tartott sajtótájékoztatón a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke.

Fáth Péter emlékeztetett arra, hogy a teljes transzparencia jegyében a zsűrizés második és harmadik fordulója ebben az évben is a nyilvánosság előtt zajlott.

A pályázat legjobb képeiből a Magyar Természettudományi Múzeumban szerdától kiállítás is látható, melynek képanyagát az Alexandra Kiadó kötetben is megjelenteti. Fáth Péter szerint a pályázat legnagyobb eredménye, hogy a falra került 102 kép több mint 60 szerző alkotása.

Radisics Milán, a naturArt korábbi elnöke az eredményeket ismertetve közölte, hogy a Kezünkben a Föld kategória győztese Ritzel Zoltán lett, A madarak viselkedése kategóriát Mánfai Bence nyerte, Az emlősök viselkedése kategóriában pedig Máté Bence lett a legjobb. Jakab Tibort jutalmazta Az állatok viselkedése kategória első díjával a zsűri, amely az Állatok és környezetük kategória legjobbjának Palcsek István egy képét választotta. Az állatok szemtől szemben kategóriában szintén Máté Bence lett az első.

A Növények és gombák kategóriában Márki Levente, a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriában Haarberg Orsolya, a Tájak kategóriában pedig Laki Zoltán kapott első díjat. Előd László az Élet a vízfelszín alatt, Gergely József a Napnyugtától napkeltéig, Lang Nándor a Fekete-fehér természetfotók kategóriát nyerte meg.

Haarberg Orsolya szerezte meg A természet energiái kategória első helyezését is, míg az Ifjúsági kategóriában Szekeres Levente bizonyult a legjobbnak. Az év búvárfotósa 2015 különdíjjal Tökölyi Csabát jutalmazták.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×