eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lux-filmnapok az Urániában

Az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be november 3. és 5. között a Lux-díjra jelölt döntős filmeket. Az idén versenyben lévő alkotások témája a menekültválság, a tanárok társadalmi megbecsülésének hiánya és a női önrendelkezés kérdése.

A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet 2007 óta minden évben olyan, kortárs problémákra érzékeny filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindenkit érintő társadalmi kérdésekről szólnak - olvasható az Európai Parlament tájékoztatási Irodájának közleményében.

Jonas Carpignano Mediterranea című filmdrámája két afrikai férfi feszült és megrendítő történetén keresztül teszi átélhetővé azt az életveszélyes utat, amelyet a menekülők végigjárnak, mire megérkeznek Európába. A film azt is bemutatja, hogy a megpróbáltatások nagy része csak ezután következik.

A bolgár-görög Lecke című dráma Krisztina Grozeva és Petar Valcsanov tizenkét nemzetközi fesztiváldíjjal elismert, bemutatkozó nagyjátékfilmje, kíméletlen őszinteséggel beszél a kisember tehetetlenségéről és a tanárok társadalmi megbecsültségének hiányáról a 21. században.

Deniz Gamze Ergüven Cannes-ban is díjazott, Mustang című filmdrámája egy észak-törökországi falucskában játszódik. A tragikus történet főhőse öt kamaszodó, szabadságvágyó lánytestvér, akik egyre kétségbeesettebben keresik a hagyományok börtönéből való kiutat.

A Mustang vetítése előtt az Uránia Kávézóban kerekasztal-beszélgetésre várják a látogatókat, amelynek témája a társadalmilag tudatos és kortárs problémákra érzékeny filmek útja a közönséghez. A beszélgetés résztvevői Bíró Tibor, a Jameson CineFest fesztiváligazgatója, Bognár Péter filmforgalmazó, a Lux-díj jelölőbizottságának magyar tagja és Böszörményi Gábor filmforgalmazó. Az est moderátora Buglya Zsófia, az Uránia programigazgatója.

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni.

A három döntős alkotást, amelyeket a közönség az Európai Unió mind a 28 tagállamában megtekinthet, nemzetközi zsűri választotta ki. A határokon átívelő Lux-filmnapok keretében a filmeket mindenütt az adott ország nyelvén feliratozva vetítik. A győztes alkotást november 24-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×