eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Így szabja át a Radnóti Színházat Kováts Adél

Fiatal alkotókat szeretne a társulathoz hívni és új játszóhelyeket, együttműködéseket is kíván keresni a Radnóti Színháznak Kováts Adél, aki 2016. február 1-jétől öt éven át vezetheti majd az intézményt. A 30 év után Bálint Andrást váltó új kinevezett igazgató emellett új tagokkal kívánja erősíteni a társulatot is.

"Belülről pályázom a Radnóti Színházra, és 22 éve vagyok a színház tagja, tehát a folytonosság nyilvánvalóan megkérdőjelezhetetlen. Ezekre a gyökerekre építve szeretnék szárnyakat adni a színháznak" - mondta Kováts Adél az InfoRádiónak.

Vezetése alatt a Radnóti Színház továbbra is a polgári-művész színházi profil mentén halad majd. "Nagyon erős irányvonal lesz, amelyet már az első évadban képviselni fogunk" - tette hozzá az új igazgató, aki szeretne fiatal alkotókat hívni a színházba.

Az első évadban rendezni fog a színházban ifj. Vidnyánszky Attila, Kovács D. Dániel, akik szinte friss diplomás alkotók, illetve Alföldi Róbert és a színház főrendezője, Valló Péter.

"A nyitás az egyik az egyik legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanunk, művészileg is, illetve térben is" - fogalmazott Kováts Adél.

A Nagymező utcában működik a Capa Művészeti Központ , az igazgatónő, Kőrösi Orsolya nagyon nyitott volt Kováts Adél terveire, és az a célja, hogy a Nagymező utca olyan kulturális központ legyen Budapest életében, ahol fontos és újszerű összművészeti események valósulnak meg. A színház új vezetője reméli, hogy erre lesz majd mód közös projektek keretében.

Távlati elképzelései között szerepel a jelenlegi Andrássy úti próbahelyszínen és akár a Sirályban is színpadokat létrehozni. A próbaterem már néhány éve megkönnyíti a színház működtetését, a színház rendelkezik a kibővítéséhez szükséges anyagi forrással. Ez a hely szobaszínházi funkciót tudna ellátni, irodalmi projektek, önálló estek játszóhelye lehet.

A másik lehetőség, amiben a színház támogatás nélkül nem tud lépni, egy valóságos új játszóhely, amire korábban is volt igény. Bálint András több kísérletet is tett rá, hogy találjon ilyet. A jelenlegi ötlet szerint a Sirály helyszíne lehetne a Radnóti új játszóhelye, ha erre lehetőséget és támogatást kapnának.

"Azt szeretném, hogy minden szerepkörön erős személyiségű és tehetségű színész álljon, és azokra a lyukakra, amelyek korosztályilag illetve szerepkörileg hiányoznak a Radnóti társulatából, új kollégákat szerződtessünk" - fogalmazott Kováts Adél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×