INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Ókori templomot tártak fel Görögországban

InfoRádió / MTI
Ókori templomot tártak fel görög régészek a Peloponnészoszi-félsziget dél-nyugati részében, Messzénia régióban.

A most felfedezett templom körüli területen számtalan szerszám hevert, amelyet az ókori építőmesterek használtak - olvasható a The Greek Reporter online kiadásában.

A feltárások a térségben két évvel ezelőtt kezdődtek. Az ásatások során rengeteg fegyver, különösen sok lándzsa került napvilágra, amelyeket a feltételezések szerint a templom istenségének ajánlhatták fel. Rábukkantak egy meztelen lándzsás férfit, vélhetően harcost ábrázoló bronzszoborra is.

Kszeni Arapogianni régész szerint a leletek alapján valószínűsíthető, hogy a szentélyt Árésznek, a háború és a harc istenének a tiszteletére emelték. Az áldozati ajándékok jellegéből és különösen a lándzsákból kiindulva - valamint tekintettel arra, hogy a közelben van a világörökségi listán szereplő Apolló Epikuriosz temploma -, egyben Apollónnak is szentelhették az aprócska templomot.

"Véleményem szerint a szentélyt emelhették először a Kr.e. 6. században. Valószínűleg a spártaiak építették, amikor meghódították Messzéniát. A messzéniaiak - visszanyerve szabadságukat - ugyanazon a helyszínen egy nagy templom építésébe fogtak" - vélekedett Kszeni Arapogianni, aki szerint a szentély körül heverő szerszámok azt jelentik, hogy az ókori építőmesterek félig-meddig lebontották a régi templomot, hogy egy sokkal nagyobbat emelhessenek.

A címlapról ajánljuk