INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Melyik az olaszok kedvenc temploma?

InfoRádió / MTI
A gótika nyert a barokkal szemben: a legismertebb és legjobban szeretett olasz templomokról készült felmérés eredménye szerint a milánói székesegyház legyőzte a római Szent Péter bazilikát.

Az Eurisko közvélemény-kutató intézet és a bolognai egyetem statisztika tanszékének közös vizsgálata, amely szerint nem a Szent Péter alapította, Michelangelo tervezte és Bernini díszítette bazilika az olaszok kedvenc temploma, meglepetésnek számít. A harmadik helyen a velencei Szent Márk bazilika végzett, majd a Szent Ferencről elnevezett bazilika Assisiben és a firenzei Santa Maria Novella bazilikája.

Az "Itália. Szépség és hit" című kutatás nem a templomok egyházi jelentőségét kívánta felmérni. Egyedüli szempont az volt, hogy mennyire tetszenek az olaszoknak. Az első tíz közé bekerült Aquileia bazilikája Friuli-Venezia-Giulia tartományan, a milánói Szent Ambrus templom és a San Vitale e Galla Placidia Ravennában gyönyörű bizánci mozaikjaival.

Ami az olaszországi műemlékeket illeti, a választás helyileg sokkal korlátozottabb: az olaszok 94,36 százalékának a Colosseum a kedvence és római a második helyezett Trevi-kút és az ezt követő Pantheon is.

Az ókori amfiteátrumot a 18-34 év közöttiek tartják Itália legszebb és legismertebb műemlékének, a Trevi-kutat a 35 éven felettiek nemcsak a 18. századi szépsége, hanem a Federico Fellini rendezte Édes élet híres jelenete miatt is. Felejthetetlen a Trevi-kút medencéjében fürdő Anita Ekberg Marcello Mastroianni társaságában - írta az olasz sajtó.

A címlapról ajánljuk