eur:
388.87
usd:
361.97
bux:
68773.4
2024. május 8. szerda Mihály

Először ad koncertet Magyarországon Leonard Cohen

Először ad Magyarországon koncertet Leonard Cohen, az elmúlt 40 év egyik legnagyobb hatású amerikai énekes-dalszerzője. A 74 éves előadóművész ma este lép fel a Papp László Sportarénában.

15 éves hallgatást tört meg Leonard Cohen, amikor 2008 januárjában bejelentette, hogy ismét turnéra indul. A 2009 novemberéig tartó, több mint 80 állomásos koncertsorozat létrejöttében a pletykák szerint közrejátszott, hogy 2005-ben kiderült: Cohen egykori menedzsere több mint ötmillió dollárt sikkasztott el a művész nyugdíjbiztosítási alapjából, valamint a kiadói jogokból befolyt összegből.

A szeptemberben 75. születésnapját ünneplő kanadai énekes, dalszerző, költő a kritikusok szerint korát meghazudtoló energiával mutatja be a több mint kétórás, két részes koncert programját, amelynek egyik első állomása tavaly nyáron a Glastonbury Fesztivál volt.

A turnén Leonard Cohen négy évtizedes pályafutásának legismertebb dalait adja elő, köztük a Suzanne, a First We Take Manhattan vagy az I'm Your Man című számokat. Egyik legismertebb dala, a Hallelujah tavaly karácsonykor két feldolgozásban a brit zenei slágerlisták első két helyén szerepelt, és Cohen eredeti dala is bekerült a top 40-be.

A dalról az énekes a kanadai közszolgálati adónak tavasszal adott exkluzív interjúban azt mondta: sokáig tartott, amíg felfedezték. "Azt hiszem, 1983-84 körül írtam a dalt, és egyedül Bob Dylan figyelt fel rá, aki koncerteken is játszotta. Jeff Buckley feldolgozásáig senki se törődött vele."

Leonard Cohen a pályafutását az ötvenes években költőként kezdte Kanadában, első kötete 1956-ban jelent meg. A hatvanas években gyűjteményes kötetei mellett regényei is megjelentek, ám végül megélhetési okokból az énekesi pályáját választotta, amikor 1967-ben az Egyesült Államokba költözött.

Dalainak visszatérő témája a szerelem, a szexualitás, a vallás, depresszió és a zene, olyan fogalmak, amelyek Leonard Cohen egész életét végigkísérték. A dalszerzéssel kapcsolatban az énekes zeneszerző a kanadai CBC-nek a következőket nyilatkozta:

"Sosem éreztem azt, hogy a nagy énekesek közé tartoznék. A magam kis területén tevékenykedtem, amiről úgy éreztem, hogy tudok valamit. A dalaimban önostorozás nélkül igyekeztem önvizsgálatot tartani, őszinte vallomást tenni a tehetség és a kemény munka hagyományai szerint."

Az elmúlt négy évtizedben Leonard Cohen munkássága az amerikai popkultúra részévé vált. A 74-éves énekes-dalszerző legismertebb slágereit este fél nyolctól adja elő a Papp László Budapest Sportarénában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×