eur:
389.63
usd:
361.82
bux:
68511.54
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Eddig ismeretlen Endre Béla-portré került a hódmezővásárhelyi múzeumba

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában a legendás nagybányai művésztelepről szóló tárlat szombati megnyitóján Jurecskó László és Tóth Károly művészettörténészek egy eddig ismertetlen Endre Béla-portrét adtak át Nagy Imrének, a Tornyai-múzeum igazgatójának.

A mű tartós letétként került a vásárhelyi közgyűjteménybe, az érdeklődők a festményt a Nagybánya-kiállításon, majd a tárlat zárását követően az Alföldi Galéria állandó kiállításán tekinthetik meg. A közelmúltban aukción bukkant fel egy Hegedűs László által 1899-ben Párizsban festett férfiportré, mely nagy valószínűség szerint Endre Bélát ábrázolja.

Endre Béla a századforduló karakteres művésze volt, aki együtt, egy műteremben alkotott Tornyai Jánossal és Rudnay Gyulával. "A szentesi születésű, ám Vásárhelyen felnövő Hegedűs László (1899-1911) a századforduló éveiben Párizsban tanult, hasonlóan mint Endre Béla (1870-1928), akivel valószínűleg szoros ismeretségben volt, és a francia fővárosban is tartották a kapcsolatot" - mondta Tóth Károly művészettörténész.

Az Alföldi Galéria állandó kiállításán most is látható egy kis méretű festmény, mely a párizsi mulatóban hegedű szó mellett búslakodó Endre Bélát ábrázolja. Tóth Károly szerint feltételezhető, hogy ezzel egy időben készülhetett a most előkerült műalkotás, mely a két külföldön tanult és itthon jelentős életművet létrehozó festő 110 évvel ezelőtti közös párizsi kalandjának emléke.

A Hegedűs László festette Endre Béla-portrét a MissionArt Galéria tulajdonosa, Jurecskó László és a galéria hódmezővásárhelyi születésű művészettörténésze, Tóth Károly közösen megvásárolták, és most a Tornyai János Múzeum számára hosszú távú letétbe adják. Mint mondták azért, hogy a vásárhelyi közönség is megismerkedhessen az alkotással, illetve hogy bizonyítsák a köz- és magánszféra pozitív együttműködési lehetőségét a mecenatúra területén.

A legendás nagybányai művésztelep alkotóinak csaknem kilencven festményéből és grafikájából nyílt kiállítást július 12-éig tekinthetik meg az érdeklődők az Alföldi Galériában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Megvásárolta a Wilhelm von Finck csoport tagvállalataként működő Euro Real Estate az IMMOFINANZ-tól a City Tower Vienna-t - számolt be róla az eladó. A 87 méter magas irodaépület több mint 150 millió eurós (kb. 58 milliárd forint) vételára az idei év eddigi legmagasabb összegű tranzakciója az osztrák ingatlanpiac irodaszegmensében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×