eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A világhírű operaénekesnőt a gulyás csábította Budapestre

Három koncerten három különböző repertoárral és három különböző zenekarral mutatkozik be a magyar közönség előtt Cecilia Bartoli. A világhírű olasz operaénekes az Operaházban egy, a Művészetek Palotájában két koncertet ad április 29-én, május 1-jén és május 4-én.

 Cecilia Bartoli énekes családban született 1966-ban, első operaszerepét kilenc éves korában Puccini Toscájában énekelte, ahol a pásztorfiút alakította. A római Santa Cecilia konzervatóriumban először mégis harsonázni tanult, majd flamenco táncosnak készült, végül húsz éves korában édesanyja irányítása mellett kezdte meg énektanulmányait. Két évvel később már nagy sikereket ért el Rossini: A Sevillai borbély című művében Rosinaként, hamarosan pedig a világhírű karmester, Herbert von Karajan hívta meg a Salzburgi Ünnepi Játékokra. Pályafutása első évtizedében Rossini darabjain kívül Mozart operáiban aratott nagy sikert, többek közt a Cosi fan tutte, a Don Giovanni és a Figaro házassága több női alakját is megformálta. Érdeklődése később a barokk operák és kevésbé ismert szerzők felé fordult, lemezei és önálló dalestjei azonban továbbra is a legnagyobb érdeklődést váltották ki az operabarátok körében.

A három Budapesti koncert átfogó képet ad az ünnepelt mezzoszoprán repertoárjából. Április 29-én az Operaház Májusünnep című programsorozata nyitórendezvényeként Cecili Bartoli Haydn és Mozart áriákat énekel, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Fischer Ádám vezényli. Május 1-jén a Művészetek Palotájában Händel és Itália címmel a német zeneszerző művei mellett Alessandro Scarlatti kantátának álcázott, betiltott operái szerepelnek a műsoron. Május 4-én az első 19. századi opera-díva, Maria Malibran pályája előtt tiszteleg az est programja, ahol a La Scintilla zenekar működik majd közre, mindkét külföldi együttes korabeli hangszereken játszik.

Cecilia Bartoli magyarországi vendégszereplésében kulcsszerepet játszott Fischer Ádám karmester, akivel az operaénekes jó barátságot ápol, és akivel többek közt a Maria Malibran pályafutását megörökítő lemezt is együtt rögzítették. Újságírói kérdésre, hogy Fischer Ádám hogyan vette rá az énekesnőt a magyarországi látogatásra, Cecilia Bartoli tréfásan a következőt válaszolta:

Nagyon jó gulyást készít. Emlékszem, mikor New Yorkban a Cosi fan tuttét vezényelte, az egyik nap meghívott, és elkészítette ezt a fantasztikus gulyást, én pedig azt mondtam, ha ezt még egyszer elkészíti nekem, bárhova elmegyek érte.

Fischer Ádám ezek után megjegyezte, egy jövőbeli fellépés reményében ismét készít gulyást Cecilia Bartoli számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×