eur:
388.89
usd:
361.81
bux:
68603.16
2024. május 8. szerda Mihály

Hamarosan látogatható az európai digitális könyvtár

November 20-n kezdi meg működését az európai digitális könyvtár. A www.europeana.eu internetes címen számos állam nemzeti gyűjteményeinek féltve őrzött kincsei találhatók meg több nyelven.

Jelenleg az európai gyűjtemények anyagainak csupán elenyésző töredéke digitalizált. A nemzeti könyvtárak tekintetében ez az arány mintegy 1 százalék, ezért 2009-ben és 2010-ben 69 millió euró áll rendelkezésre a fejlesztésre az unió kutatási programja keretében, emellett további 50 millió eurót különítettek el a versenyképességi és innovációs program terhére.

Az európai digitális könyvtár hivatalos avatóünnepségét a Belga Királyi Könyvtár patinás épületében tartják. Ezt megelőzően Brüsszelben ülést tart az unió oktatási, ifjúsági és kulturális minisztereinek tanácsa.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×