eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Exhumálhatják a legendás költőt

Sok évi ellenkezés után most engedélyezte a spanyol költő családja a feltételezhetően Federico García Lorcát rejtő tömegsír exhumálását. A család ennek ellenére most sem rejti véka alá ellenszenvét mindezzel kapcsolatban. Egy, a költővel foglalkozó szakértő viszont élete egyik legboldogabb napjának nevezte azt a napot, amikor értesült az engedélyezésről.

Ugyan nem ért vele egyet, de nem ellenzi tovább Federico García Lorca feltételezett sírjának felnyitását a híres spanyol költő családja - jelentette be a költő unokahúga, Laura García Lorca.

A költő 72 éve tűnt el a spanyol polgárháború forgatagában. A feltételezések szerint egy tömegsírban nyugszik. A család eddig azért ellenezte az exhumálást, mert nem szerette volna régi sebeket felnyitni, és kételkedtek abban, hogy bármilyen megoldásra juthatnának a tudósok.

A költőt kutató irodalomtörténészek persze örülnek a családi álláspont megváltozásának, mivel így fény derülhet rá, mikor, hol és hogyan halt meg García Lorca. Az ír Ian Gibson, a költő egyik vezető szakértője egyenesen kijelentette, ez élete egyik legboldogabb napja. Hozzátette, szerinte Lorca lehet a polgárháborús megbékélés szimbóluma is.

Baltazar Garzón bírónak most azt kell eldöntenie, mi legyen azzal a Granadában fekvő területtel, ahol a költő tömegsírja van. Garzón volt az a bíró, aki elrendelte Augusto Pinochet chilei tábornok letartóztatását is.

Az 1936-39-es spanyol polgárháborúban félmillió ember halt meg. Tavaly Jose Luiz Zapatero, a kormányzó szocialista párt miniszterelnöke aláírta a történelmi emlékezetről szóló törvényt, amely szerint a kormány felelőssége, hogy kutassák fel mindazokat, akik eltűntek a polgárháborúban nyertes Franco tábornok 1975-ig tartó diktatúrája alatt. Eddig ugyanis magánszervezetek szervezték meg az exhumálásokat.

Federico García Lorcát azután hurcolták el és lőtték le, hogy köztársaságpártinak, kommunistának és homoszexuálisnak kiáltották ki őt.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×