eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hősök és antihősök: Puskás, Albert, Varga

A Rákosi-korszak jelképe, a Kádár-rednszer szimbóluma és antihőse - így jellemzi Puskás Ferencet, Albert Flóriánt és Varga Zoltánt Az aranycsapat és kapitánya című kötetében Borsi-Kálmán Béla történész. A gazdag fotóanyaggal illusztrált kötetet szerdán mutatják be a Közép-európai Kulturális Intézetben.

Futballistasorsok a XX. századi Magyarországon, bálványok és antihősök elevenednek meg Borsi-Kálmán Béla Az Aranycsapat és a kapitánya című könyve hasábjain. A történész elsősorban arra kereste a választ, hogy mi volt Puskás Ferenc titka? Hogyan volt képes két, teljes értékű karriert felépíteni előbb Magyarországon, majd Spanyolországban?

Hogyan lehetséges, hogy valaki olimpiai bajnokként, világbajnoki második helyezettként, a 6:3-mal a háta mögött újra tudja kezdeni pályafutását? - tette fel a kérdést kötetében Borsi-Kálmán Béla. Ehhez tehetségre, kreativitásra, autoriter személyiségre van szükség, aki nap, mint nap képes megküzdeni az őt körülvevő középszerű emberekkel - mondta az InfoRádiónak a szerző.

Puskás Ferencben mindez együtt megvolt, Albert Flóriánban félig-meddig, Varga Zoltánból pedig - aki futballteljesítményét tekintve Puskáshoz hasonló tehetség volt - hiányzott a középszer leküzdéséhez szükséges erő - tette hozzá Borsi-Kálmán Béla, akinek kötetét szerdán mutatják be a Közép-európai Kulturális Intézetben. Így vált Puskás a Rákosi-korszak bálványává, Albert Flórián a Kádár-rendszer szimbólumává, Varga Zoltán pedig antihősévé - fogalmazott a történész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×