eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megtalálták a legrégibb keresztény szentélyt

A világ legrégebbi keresztény szentélyét fedezték fel Jordániában, a rihabi Szent György-templom alatti barlangrendszerben.

A helyi régészeti központ vezetője azt mondta: az épületet Kr. u. 33 és 70 között emelték, és Jézus 70, a keresztényüldözések elől menekülő tanítványának nyújtott menedéket.

Abdul Káder Huszan hozzátette: a leletek tanúsága szerint az első keresztények és leszármazottjaik a késő római korig éltek a térségben."Meggyőződésünk szerint ez lehetett az első keresztény templom a világon" - mondta a rihabi régészeti központ vezetője.

A Szent György-templomot, amelyet a világ legrégebbi "valódi" templomának tartanak, Kr.u. 230 körül építették. Ezt a titulust mindössze az a szentély vitathatja el, amelyet szintén a III. században építettek, s 1998-ban tártak fel a jordániai Akabában.

A régész szerint a barlang melletti temető is értékes információval szolgál. "Cserépedényeket találtunk, amelyek a III. és a VII. század között készültek" - emelte ki Huszan.

A leletek tanúsága szerint az első keresztények s leszármazottjaik a késő római korig éltek a térségben. A barlang lakóhelyként is szolgált a korai keresztényeknek. A régészek feltártak egy mély alagutat is, amelyen keresztül a hetven remete vízhez jutott.

Rihabban eddig mintegy 30 templomot tártak fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×