INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A kiadók tagadják, hogy szerződtek volna az ingyenes fáljmegosztóval

Infostart / InfoRádió
Tagadja a három nagy lemezcég, hogy engedélyezte volna dalai szerepeltetését a Qtrax online zeneportálon. Az oldal tulajdonosai azt állítják: a legnagyobb kiadók 25 millió zeneszámát teszik ingyenesen letölthetővé.

A Qtrax portál vezetősége azt állítja, hogy az EMI-jal, a Universallal és a Sony BMG-vel már megegyeztek zenéik felhasználásának feltételeiről, a Warnerrel pedig egyeztetnek a részletekről, és arra számítanak, hogy hamarosan megszületik a megállapodás.

A Warnernél azt állítják: "nem adtak engedélyt arra, hogy tartalmaikat a Qtrax nemrég bejelentett szolgáltatása használja", míg a Universal és az EMI elismerte, hogy tárgyalásokat folytat az oldal üzemeltetőivel. A negyedik nagy kiadó, a Sony BMG nem nyilatkozott az ügyben.

A Qtrax a nagy kiadók zenéit ingyenesen tenné letölthetővé, a cégeknek és a művészeknek pedig a reklámbevételből fizetnék a licencdíjat. A három nagy lemezcég bejelentése azért is kínos a szolgáltatónak, mert a honlap indulását január 28-ára, hétfőre hirdette meg.

Versenytárs

Időközben az internetes kereskedelmi cég, az Amazon is bejelentette, hogy nemzetközivé teszi digitális zeneáruházát, amelynek tartalmát eddig csak az Egyesült Államokból érhettek el a felhasználók.

Az Amazon oldaláról ugyan pénzért lehet letölteni a zenéket, azok azonban később akárhányszor felhasználhatók, hiszen nem tartalmaznak másolásvédelmet.

A cég azt állítja: ő az egyetlen szolgáltató, amely másolásvédelem nélküli zenefájlokat tesz hozzáférhetővé a négy legnagyobb lemezcégtől és számos más, független kiadótól.


A címlapról ajánljuk