eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyar szereplők a salzburgi ünnepi játékokon

Kocsis Zoltán és Schiff András is szerepel a pénteken kezdődő Salzburgi Ünnepi Játékok fellépő művészei között. A 87. alkalommal megrendezett fesztiválon közel 170 program közül válogathatnak az érdeklődők.

A Salzburgi Ünnepi Játékokat az első világháborút követően azzal a céllal alapította Max Reinhard színigazgató, hogy a színészek és énekesek a nyári időszakban is fellépésekhez jussanak.

A magas művészi színvonal eléréséhez Európa legkiválóbb művészeit igyekezett megnyerni, és ebben segítségére volt a fesztivál két másik alapítója, Richard Strauss zeneszerző és Hugo von Hofmannsthal költő.

Az Ünnepi Játékok idei programjában, a tavalyi Mozart évfordulót követően, kissé háttérbe szorultak a salzburgi születésű zeneszerző művei: az operák között mindössze a tavaly bemutatott Figaro házassága szerepel, melyben Antonio szerepét Bertz Gábor énekli, valamint A színigazgató és a Bastien és Bastienne című daljátékok, amiket marionette bábelőadásban láthat a közönség.

Az operák közt szerepel továbbá Hector Berlioz Benvenuto Cellini című műve, amelyet Valerij Gergijev vezényel, és Falk Richter rendezésében Carl Maria von Weber A bűvös vadász című operája, amely 1954 óta nem szerepelt az Ünnepi Játékok programján.

A fesztiválon először ad komolyzenei koncertet a fiatal arab és izraeli zenészekből álló West-Eastern Divan Orchestra, amelyet az alapító Daniel Barenboim dirigál.

A világhírű zenekarok előadásában több magyar szerző műve is elhangzik: a Bécsi Filharmonikusok ugyancsak Daniel Barenboim vezényletével adják elő többek közt Kodály Zoltán: Galántai Táncok, Bartók Béla: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, valamint Ligeti György Atmosphéres és Lontano nagy zenekarra című műveit.

A Bécsi Filharmónikusok szintén Ligeti György egy művét, a San Francisco Polyphony-t adják elő, de a kamarakoncerteken is szerepelnek Liszt és Kurtág darabok.

Magyar művészek közül Kocsis Zoltán a Salzburgi Mozarteum Orchestrával ad elő Mozart darabokat, többek közt a Kis éji zenét, és Schiff András Perényi Miklóssal közösen zongorán és csellón játszanak Beethoven szonátákat.

A színházi előadások hagyományosan az alapító Hugo von Hofmannstahl: Akárki című színművével kezdődnek, de a fesztiválon bemutaják Shakespeare: Szentivánéji álom című komédiáját, Thomas Bernard: Ünnep Borisznak című darabját, valamint itt tartják Jan Fabre: Rekviem egy átváltozásért című előadásának ősbemutatóját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×