eur:
387.31
usd:
357.02
bux:
68093.85
2024. május 17. péntek Paszkál

Botticelli-freskóra bukkantak Esztergomban

Botticellinek tulajdonított, eddig ismeretlen egész alakos freskót tártak fel az esztergomi várban, amely a négy reneszánsz erény közül a mértékletességet ábrázolja - közölte a Vármúzeum igazgatója.

A freskó Vitéz János dolgozószobáját díszíti. Az egykori esztergomi érsek firenzei mestereket hozatott Magyarországra, többeket Philippo Lippi festőiskolájából. Itt tanult ebben az időszakban Sandro Botticelli is.

A restaurátorok 2000 óta dolgoznak a XV. század második felében keletkezett képek helyreállításán, amelyekre az Árpád-kori palota 1934 és1938 közötti feltárása során bukkantak - és mára minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a négy falfestmény közül az egyiken látható alak Botticelli műve - tette hozzá Horváth Béla.

A régész elmondta: a művésznek Itálián kívül kevés festménye maradt meg, az esztergomi freskók pedig az egyetlenek Közép-Európában, amelyeken megmutatkoznak Botticelli fiatalkori stílusjegyei.

A Botticelli-freskó megtalálását csütörtökön jelentette be Firenzében, egy nemzetközi reneszánsz-konferencián Wild Zsuzsa, a restaurátorcsoport vezetője és Prokop Mária művészettörténész - közölte az igazgató.

A kulturális miniszter Rómában, a Római Magyar Akadémia 80 éves évfordulójának egyik rendezvényén beszélt először a hírrel, holott már fél éve tudott arról.

Hiller István az InfoRádióban hozzátette: a kulturális tárca kötelességének tartja, hogy mind az anyagi, mind az egyéb feltételeket biztosítsa ahhoz, hogy a freskót minél hamarabb fel lehessen tárni, és be lehessen mutatni a nyilvánosságnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 09:56
×
×
×
×