eur:
389.69
usd:
364.21
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kezdődnek a Wagner Napok a Művészetek Palotájában

Richard Wagner a Niebelung gyűrűje című trilógiájának előjátékát és első részét, A Rajna kincsét, valamint A walkürt adják elő nemzetközi sztárszereposztásban, Fischer Ádám vezényletével csütörtöktől vasárnapig a Művészetek Palotájában.

Az év legnagyobb, csaknem 130 millió forintos költségvetésű produkciója lesz hallható és látható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A Művészetek Palotája tavaly is megrendezte a Wagner Napokat, akkor a Parsifal című opera félig szcenírozott előadásával aratott sikert a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara élén Fischer Ádám.

A karmester, akit Bayreuthban és Münchenben a Wagner-operák nagyra becsült interpretátoraként tartanak számon, az előadói koncepcióból azt emelte ki: számára nem az volt fontos, hogy kétszer két estén A Rajna kincse és A walkür megszólaljon, hanem az, hogy egy újfajta előadásmódot dolgozzanak ki.

Sztárénekesek a színpadon

Az előadások újdonságát érzékeltetve a Magyar Állami Operaház nemrég kinevezett főzeneigazgatója elmondta: nem egyetlen énekes alakít majd egy szerepet, hanem táncosok, bábosok is megjelennek a pódiumon. Az énekesek így koncentrálhatnak az éneklésre, és mégis látványos lesz az előadás.

Az előadásokon fellép számos külföldi sztárénekes is: A Rajna kincse Wotanját például James Johnson alakítja, aki Bayreuthban a Werner Herzog rendezte Lohengrinben debütált 1987-ben, s ezután eljutott a világ leghíresebb operaszínpadaira.

A walkür főistenét a tavalyi Parsifalban nagy sikert aratott Tomasz Konieczny kelti életre, és mindkét előadáson fellép - előbb Loge, majd Siegmund szerepében - Christian Franz, aki 2001 és 2004 között Bayreuthban a Siegfriedben és Az istenek alkonyában énekelt, és aki a tavalyi budapesti Wagner-ünnepen a Parsifal címszerepében nyújtott emlékezetes alakítást.

Mindkét operában Németh Judit énekli Fricka szólamát. Az énekesnő 2000-től minden évben fellépett a Bayreuthi Ünnepi Játékokon. Tavaly a Parsifal Kundryjaként, a Kodály-évben pedig a Háry János Örzséjeként is sikert aratott. Idén ismét Vénuszt játssza Bayreuthban, a Tannhäuser című operában.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×