eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Minden eddigi rekord megdőlhet Budapesten

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója nem tartja kizártnak, hogy az intézményben pénteken megnyitott Van Gogh-kiállítást félmillióan tekintik majd meg.

Baán László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy az eddigi csúcstartó a Munkácsy-tárlat, amelyre 350 ezren váltottak jegyet.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása az év Van Gogh-tárlata - mondta a főigazgató, arra utalva, hogy a művész munkáiból hasonlóan nagy bemutatót nem rendeztek sehol a világban.

Hozzátette: a budapesti kiállítás Van Gogh teljes életművét átfogja, hiszen a festő valamennyi fontos periódusából láthatók képek.

Egy Van Gogh-kiállítás a világban turisták ezreit, tízezreit mozgatja meg - fűzte hozzá Baán László.

A kiállítást Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg pénteken. Az eseményen részt vett Mabel hercegnő, a holland királyi család tagja, Göncz Árpád volt köztársasági elnök, jelen voltak továbbá Magyarország rendszerváltozást követő kulturális miniszterei.

A 400 millió forintból megvalósult tárlaton a képek biztosítási értéke meghaladja a 150 milliárd forintot.

Baán László, az intézmény főigazgatója köszöntőjében emlékeztetett: napra pontosan száz év telt el azóta, hogy a Szépművészeti Múzeumot 1906. december 1-jén Ferenc József osztrák császár és magyar király megnyitotta.

Mint felidézte, maga a gyűjtemény története jóval régebbre nyúlik vissza. A XIX. század elejéről mecénási adományok és nagyszabású állami vásárlások gazdagították.

Az ünnepi tárlat jelentőségét mutatja, hogy a kiállításra több mint 40 gyűjteményből, köztük az amszterdami Van Gogh Múzeumból, a párizsi Musée D'Orsay-ból, a New York-i The Metropolitan Museum of Art-ból, és a washingtoni National Gallery of Art-ból is érkeznek remekművek.

Van Gogh egyik legismertebb portréja Rómából, a Magyar Művészetek Múzeumából érkezett, és a december 2-án nyíló kiállítás egyik fő műve lesz.

Az 1853 és 1890 között élt holland festő minden művét egy-egy, szárnyas oltárra hasonlító installációban helyezték el.

A látogatóknak törhetetlen üvegből készült zsilipkapun kell belépniük, ez egyrészt biztonsági célokat szolgál, másrészt a klímaviszonyokat szabályozza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×