eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
kutya pléd takaró pokróc ágy
Nyitókép: Pixabay

Készül a kormány a kutyahús-fogyasztás betiltására egy hatalmas és költséges tervvel Dél-Koreában

A dél-koreai kormány átfogó tervet jelentett be a kutyahús-fogyasztás 2027-es betiltásának előkészítésére. A mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint az intézkedések részeként segítséget nyújtanak közel félmillió, élelmezési céllal tenyésztett kutya elhelyezéséhez, valamint támogatásokat és ösztönzőket biztosítanak a kutyatenyésztőknek.

Dél-Koreában a parlament januárban fogadta el a kutyahús fogyasztását és értékesítését tiltó törvényt, amely 2027 februárjában lép életbe.

Ez a lépés véget vet egy évszázados, ellentmondásos hagyománynak az országban, ahol egyre nő az állatjólét támogatottsága és csökken a kutyahús iránti kereslet. Ennek egyik fő oka a hagyomány nemzetközi elítélése.

Másfelől a dél-koreai fiatalok már inkább kiskedvencként tekintenek a kutyákra, nem pedig élelmiszerként, így a kutyahúsból készült ételek már csak az idősebb korosztály körében elterjedtek.

Park Beom-szu mezőgazdasági miniszterhelyettes elmondta, hogy a kormány mintegy 100 milliárd wont (közel 27 milliárd forint) fordít a kutyatenyésztők, -feldolgozók és éttermek ösztönzésére, hogy bezárják üzleteiket.

A törvény értelmében a kutyahúsfeldolgozókra legfeljebb három év börtönbüntetést vagy 30 millió von (közel 8 millió forint) összegig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki. Azok, akik a húsukért tenyésztenek vagy forgalmaznak kutyákat legfeljebb két év szabadságvesztésre vagy 20 millió von (közel 5,3 millió forint) pénzbírságra számíthatnak.

Bár sokan aggódnak amiatt, hogy a megmaradt kutyákat elaltatják, vagy esetleg feldolgozzák fogyasztásra a következő három évben, de nem ez a terv - bizonygatja a miniszterhelyettes .

Dél-Koreában jelenleg több mint 1500 kutyatenyésztő farm, több mint 200 kutyavágóhíd és körülbelül 2300 kutyahúst felszolgáló étterem működik. A tilalom támogatottsága jelentősen nőtt Jun Szogjol dél-koreai elnök hivatalba lépése óta, aki maga is állatbarát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

A 2021-es hatalomátvétel után az afganisztáni tálibok szinte azonnal megkezdték az ország mákmezőinek felszámolását. A radikális szunnita kormány főleg vallási meggyőződésből hirdetett háborút a kábítószerek ellen, egy valamit azonban nem vettek figyelembe: az ópium az ország gazdaságának gerincét adta, a kereskedelem felszámolásával pedig a vidéki afgánok milliói vesztették el megélhetésüket. Nézzük, mekkora ütést szenvedett el a világ egyik legszegényebb országa a radikális döntés meghozatala után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×