eur:
393.11
usd:
355.11
bux:
73131.6
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
A Sansan nevű tájfun által okozott árvíz a Japán nyugati részén fekvő Jufuban 2024. augusztus 29-én. A heves esőzések és erős széllökések miatt a hatóságok figyelmeztetést adtak ki, számos vasúti és repülőjáratot töröltek.
Nyitókép: MTI/AP/Kyodo News

Már három halálos áldozata van a Japánt elérő tájfunnak

Több mint 5,2 millió embert szólítottak fel arra, hogy lakhelyüket elhagyva keressenek menedéket.

Elérte Japán partjait a délnyugati Kagosima prefektúrában a Sansan tájfun csütörtökön, és pusztításának már legkevesebb három halálos áldozata van - közölték a helyi hatóságok.

Az idei 10. trópusi vihart a Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) "nagyon erősnek" minősítette. Az óránként 180 kilométeres széllökésekkel járó vihar észak felé tart mintegy 15 kilométeres óránkénti sebességgel. Helyi idő szerint csütörtökön a kora délutáni órákban már elérte Nagaszaki prefektúrát.

A három halálos áldozat mellett egy embert eltűntként tartanak nyilván, és a hatóságok által kiadott közlemény 45 sérültről is beszámolt.

A hatóságok csütörtökön több mint 5,2 millió embert szólítottak fel arra, hogy lakhelyüket elhagyva keressenek menedéket a heves esőzéssel és erős széllel járó tájfun pusztítása elől. A viharos időjárás hét prefektúra mintegy 230 ezer háztartásában okozott áramszüneteket Kjúsú áramszolgáltató vállalatának közlése szerint.

A trópusi vihar a légi közlekedésben is zavarokat okozott, több légitársaság törölte járatait. Kjúsún, Japán harmadik legnagyobb szigetén egyes régiókban a vasúti közlekedést is leállították, emellett a buszok és kompok sem járnak a közlekedési minisztérium közlése szerint.

Nagy ipari vállalatok, köztük a Toyota autógyár összes japán üzeme, valamint a Nissan és a Honda gyárai is leálltak átmenetileg.

A JMA előrejelzése szerint a tájfun pár nap múlva Kjúsú térségét elhagyva Japán középső és keleti régiói felé vonul, a hétvégén Tokiót is eléri.

Címlapról ajánljuk
Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

A Szicília partjainál szerencsétlenül járt luxusjacht, a Bayesian tragédiájának okairól – a fedélzeti nyílások vízáteresztőképességéről, az esetleges időjárási jelenségek hatásáról, a horgonyfelvonás kérdésének összetettségéről –, valamint a hajó jelenlegi állapotáról, a búvárok munkájának részleteiről, a kiemelésről is beszélt Balogh Tamás műemlékvédelmi szakjogász, hajóroncskutató, hajózástörténeti szakíró, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Új nemzetbiztonsági stratégiát fogadott el az osztrák kormány - Gyökeresen megváltozott Oroszország megítélése

Alig egy hónappal a szeptember végi parlamenti választások előtt régi adósságát törlesztette a Karl Nehammer kancellár vezette, a konzervatív Osztrák Néppártból (ÖVP) és a Zöld Pártból álló koalíciós kormány. Az ORF közszolgálati médium beszámolója szerint a kabinet elfogadta a több mint ötven oldalas új nemzetbiztonsági stratégia tervezetét, amelyet haladéktalanul a parlament elé terjesztenek. Az új stratégia középpontjában az ukrajnai orosz háború következményeivel való szembenézés és ettől elválaszthatatlanul semleges országként a NATO-val való együttműködés erősítése szerepel.
VIDEÓ
Nagy pofont adtak a magyar lakossági állampapíroknak – Érdemes még ezekbe fektetni?

Nagy pofont adtak a magyar lakossági állampapíroknak – Érdemes még ezekbe fektetni?

Egynél meglépték, követte a többi is: a FixMÁP után a Bónusz Magyar Állampapír, a Kincstári Takarékjegy, valamint az éppen a nyáron megújult MÁP Plusz is áldozatául esett a kötvénypiaci hozamcsökkenésnek. Az Államadósság Kezelő Központ úgy tűnik, igyekszik csökkenteni a lakossági befektetők intézményi szereplőkkel szembeni kamatelőnyét az állami kamatkiadások lefaragása érdekében. Mostani cikkünkben körbejárjuk, hogy ilyen kamatkörnyezetben pár hónapra, illetve 1-5 évre melyik állampapír hozza most a legjobb hozamot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×