eur:
392.9
usd:
353.37
bux:
73229.29
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök (j) orosz partnerét, Vlagyimir Putyint fogadja a bakui Zagulba állami rezidencián 2024. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vjacseszlav Prokofjev

Új taggal bővülhet a világ egyik legellentmondásosabb gazdasági csoportja

Azerbajdzsán hivatalos kérvényt terjesztett elő, hogy csatlakozhasson a BRICS-hez – jelentette be Ayhan Hajizadeh azeri külügyi szóvivő.

A csoportot jelenleg Brazília, Oroszország, India, Kína, a Dél-afrikai Köztársaság, Irán, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Etiópia alkotja.

Baku csatlakozási szándéka már megfogalmazódott a Kína és Azerbajdzsán stratégiai együttműködéséről szóló közös nyilatkozatban, amelyet a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) július elején tartott kazahsztáni csúcstalálkozóján fogadtak el.

Sahiba Gafarova, az azeri törvényhozás házelnöke július 11-én, a BRICS 10. parlamentáris fórumán Szentpéterváron szintén arról beszélt, hogy Azerbajdzsán teljes jogú tagja kíván lenni az országcsoportnak.

Hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfő látogatott Bakuba, ahol Ilham Aliyev azeri elnök fogadta. Az orosz elnök meghívta azeri hivatali partnerét a FÁK és a BRICS országcsoportok októberi csúcstalálkozóira Moszkvába, illetve Kazanyba.

(Címlapképünkön: Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök (j) orosz partnerét, Vlagyimir Putyint fogadja a bakui Zagulba állami rezidencián 2024. augusztus 19-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Az emberiségnek egyre ellenállóbb baktériumokkal kell megküzdenie - a kutatók így kerülnék el a katasztrófát a jövőben

Az emberiségnek egyre ellenállóbb baktériumokkal kell megküzdenie - a kutatók így kerülnék el a katasztrófát a jövőben

A Covid-járvány rávilágított, az emberiség jelenlegi berendezkedéséből fakadóan sokkal kitettebb lehet a gyorsan fertőző betegségekkel szemben, mint ahogy azt eddig gondoltuk. Ezek a veszélyek azonban nem csak a vírusokból fakadhatnak. Az egyszerű, már régóta ismert betegségek kezelésére alkalmazott antibiotikumok használatával a baktériumok egyre nagyobb rezisztenciát képesek kiépíteni ellenük, amely hamarosan a közegészségügy egyik legnagyobb problémáját fogja jelenteni. Cikkünkben összeszedtük, hogy mit kell tudni az antimikrobiális rezisztenciáról, és mik a legújabb fejlesztési irányok, amelyekkel az orvostudomány igyekszik szembeszállni a folyamattal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×