eur:
396.2
usd:
369.43
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Nyitókép: unsplash.com

Blackout Challenge: TikTok-alkalmazás okozta egy 13 éves hesseni lány halálát

Az egyik legdinamikusabban fejlődő és legnépszerűbb közösségi platform, a TikTok különös használata egy 13 éves német kislány halálhoz vezetett. Az április végén történtekről a lezajlott vizsgálatok nyomán most számolt be a helyi média.

A megdöbbentő esetről a hesseni sajtó számolt be azt követően, hogy lezárult a hatósági vizsgálat. Eszerint egy Kassel közelében lévő helységben történt az eset, a kislány, illetve a család nevét nem közölték. A beszámolók szerint a 13 éves kislány a TikTokon egy "Blackout Challenge" résztvevője volt, és az eszméletvesztési kihívást jelentő különös "bátorságpróba" során életét vesztette.

A "próba" lényege az volt, hogy ki tudja ájulásig fojtogatni magát. A kislány állítólag egészen az ájulásig mobiltelefonjával filmezte magát, aztán a szülők április 26-ról 27-re virradó éjszaka eszméletlenül találtak rá. A kihívott sürgősségi orvos már csak a halál beálltát tudta rögzíteni.

Mobiltelefonján több olyan videót találtak, amelyek a "Blackout Challengre" utaltak.

A kasseli ügyészég megerősítette, hogy az ügyben nyomozás folyt, egyidejűleg megerősítette, hogy egy 13 éves kislány Kassel térségéből életét vesztette. A nyomozás során semmi nem utalt arra, hogy a kislány halálát idegenkezűség okozhatta volna. További információkat azonban – beleértve a halál feltételezett okát is – az ügyészség szóvivője a személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem kívánt közölni

Az édesanya ugyanakkor nyilatkozatot adott a helyi rádiónak, és a TikTok veszélyeire figyelmeztetett.

"Mindig gondolni kellene arra, hogy a platform milyen veszélyes lehet"

– idézte a rádió az édesanyát, aki szerint a szülőknek beszélniük kellene gyermekeikkel ezekről a veszélyekről.

A Hessenschau szerint néhány nappal a katasztrófa után az édesanya már bejegyzést tett közzé Facebookon. Ebben arról írt, hogy egy "TikTok-trend" késztette lányát olyasmi kipróbálására, ami tragikus véget ért.

"Vigyázzatok gyermekeitekre, a közösségi média sok mindent tönkretesz" – idézte a hírportál az édesanyát.

A tudósítás emlékeztetett arra, hogy kínai ByteDance tulajdonában álló TikTokot már hosszabb idő óta bírálatok érik. A többi között azt róják fel, hogy a médiaplatform nem biztosítja kielégítő mértékben a gyakran kiskorú felhasználók védelmét. Utalt arra is, hogy az Európai Unió ezért már hivatalos eljárást indított a platform ellen, szigorú szabályozást sürgetve.

Végezetül ennek kapcsán ismét emlékeztetett arra, hogy a "Blackout Challenge" során a felhasználók eszméletvesztésig fojtogatják magukat. Ezt a "bátorságpróbát" közben filmezik, és feltöltik a TikTokra. A tudósítás szerint világszerte már több gyermek halt meg a "kihívás" miatt.

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×