eur:
396.58
usd:
371.54
bux:
71052
2024. június 26. szerda János, Pál
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Nyitókép: unsplash.com

Blackout Challenge: TikTok-alkalmazás okozta egy 13 éves hesseni lány halálát

Az egyik legdinamikusabban fejlődő és legnépszerűbb közösségi platform, a TikTok különös használata egy 13 éves német kislány halálhoz vezetett. Az április végén történtekről a lezajlott vizsgálatok nyomán most számolt be a helyi média.

A megdöbbentő esetről a hesseni sajtó számolt be azt követően, hogy lezárult a hatósági vizsgálat. Eszerint egy Kassel közelében lévő helységben történt az eset, a kislány, illetve a család nevét nem közölték. A beszámolók szerint a 13 éves kislány a TikTokon egy "Blackout Challenge" résztvevője volt, és az eszméletvesztési kihívást jelentő különös "bátorságpróba" során életét vesztette.

A "próba" lényege az volt, hogy ki tudja ájulásig fojtogatni magát. A kislány állítólag egészen az ájulásig mobiltelefonjával filmezte magát, aztán a szülők április 26-ról 27-re virradó éjszaka eszméletlenül találtak rá. A kihívott sürgősségi orvos már csak a halál beálltát tudta rögzíteni.

Mobiltelefonján több olyan videót találtak, amelyek a "Blackout Challengre" utaltak.

A kasseli ügyészég megerősítette, hogy az ügyben nyomozás folyt, egyidejűleg megerősítette, hogy egy 13 éves kislány Kassel térségéből életét vesztette. A nyomozás során semmi nem utalt arra, hogy a kislány halálát idegenkezűség okozhatta volna. További információkat azonban – beleértve a halál feltételezett okát is – az ügyészség szóvivője a személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem kívánt közölni

Az édesanya ugyanakkor nyilatkozatot adott a helyi rádiónak, és a TikTok veszélyeire figyelmeztetett.

"Mindig gondolni kellene arra, hogy a platform milyen veszélyes lehet"

– idézte a rádió az édesanyát, aki szerint a szülőknek beszélniük kellene gyermekeikkel ezekről a veszélyekről.

A Hessenschau szerint néhány nappal a katasztrófa után az édesanya már bejegyzést tett közzé Facebookon. Ebben arról írt, hogy egy "TikTok-trend" késztette lányát olyasmi kipróbálására, ami tragikus véget ért.

"Vigyázzatok gyermekeitekre, a közösségi média sok mindent tönkretesz" – idézte a hírportál az édesanyát.

A tudósítás emlékeztetett arra, hogy kínai ByteDance tulajdonában álló TikTokot már hosszabb idő óta bírálatok érik. A többi között azt róják fel, hogy a médiaplatform nem biztosítja kielégítő mértékben a gyakran kiskorú felhasználók védelmét. Utalt arra is, hogy az Európai Unió ezért már hivatalos eljárást indított a platform ellen, szigorú szabályozást sürgetve.

Végezetül ennek kapcsán ismét emlékeztetett arra, hogy a "Blackout Challenge" során a felhasználók eszméletvesztésig fojtogatják magukat. Ezt a "bátorságpróbát" közben filmezik, és feltöltik a TikTokra. A tudósítás szerint világszerte már több gyermek halt meg a "kihívás" miatt.

Címlapról ajánljuk
Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×