eur:
396.82
usd:
371.03
bux:
70955.39
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Josh Koch / U.S. Geological Survey

Aggasztó jelenség Alaszkában: rozsdásodnak a folyók

Bizonyos fémek, ásványok a felmelegedés hatására kiolvadnak a tartósan fagyott talajból, és bejutnak a hegyi patakokba, illetve a folyóvizekbe, így egyre nagyobb veszélyeknek van kitéve az élővilág.

Egyre komolyabb mértékben „rozsdásodnak” az Egyesült Államok északi államainak területén található hegyi patakok és folyók. A mélyből kiolvadó fémes ásványok festik át narancssárga színűvé a vizeket, tönkretéve ezzel számos élőhelyet és ivóvízbázist – írja a Telex a The Guardian tudósítása alapján.

A jelenséget a klímaváltozással járó felmelegedéssel indokolják a tudósok, akik szerint a sarkkörön kétszer-háromszor gyorsabban zajlik a folyamat. Ennek hatására pedig a folyókat megfestő ásványok egyre gyakrabban olvadnak ki a permafrosztból, vagyis a tartósan fagyott talajból, és bejutnak a hegyi patakokba, illetve a folyóvizekbe.

Több kutatás is bebizonyította, hogy a réz és a cink mellett a kénsav szulfátok gyűjtőnéven számon tartott vegyületek sóinak koncentrációja megkétszereződött az észak-amerikai felszíni vízfolyásokban az elmúlt három évtizedben. A különböző fémek oxidálódnak a permafrosztból való kiolvadásuk után, így színezőanyaggá válnak a vízben, valamint növelik annak savasságát, ami komoly károkat okoz az élővilágban.

A legfőbb problémát az jelenti, hogy a fémekkel elszennyezett vízfolyások más folyókkal, patakokkal keverednek, ami által még pusztítóbbá válnak a fémek.

A folyók, patakok „rozsdásodására” először 2018-ban figyeltek fel az alaszkai Brooks-hegységben. Szezonális jelenségről van szó, amely jellemzően júliusban és augusztusban fordul elő, amikor a talaj mélyebb rétegei is felolvadnak.

A helyi élővilág nagy veszélyben van, amit egyértelműen bizonyít, hogy a Kobuk-völgy Nemzeti Park egyik folyójából, a Kugororukból

két halfaj is kipusztult a megnövekedett nehézfém-koncentráció, illetve a szennyezés miatt.

A makrogerinctelenek száma is folyamatosan csökken, továbbá a fenéken található biofilm rétegben is óriási pusztítást eredményezett a vizek rozsdásodása. A permafroszt kiolvadása a virológusok figyelemét is felkeltette, ugyanis nem lehet kizárni, hogy a fagyott talajból kiszabaduló vírusok akár járványokat is rászabadíthatnak az emberiségre, valamint az élővilágra.

Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×