eur:
398.31
usd:
372.07
bux:
69536.56
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Josh Koch / U.S. Geological Survey

Aggasztó jelenség Alaszkában: rozsdásodnak a folyók

Bizonyos fémek, ásványok a felmelegedés hatására kiolvadnak a tartósan fagyott talajból, és bejutnak a hegyi patakokba, illetve a folyóvizekbe, így egyre nagyobb veszélyeknek van kitéve az élővilág.

Egyre komolyabb mértékben „rozsdásodnak” az Egyesült Államok északi államainak területén található hegyi patakok és folyók. A mélyből kiolvadó fémes ásványok festik át narancssárga színűvé a vizeket, tönkretéve ezzel számos élőhelyet és ivóvízbázist – írja a Telex a The Guardian tudósítása alapján.

A jelenséget a klímaváltozással járó felmelegedéssel indokolják a tudósok, akik szerint a sarkkörön kétszer-háromszor gyorsabban zajlik a folyamat. Ennek hatására pedig a folyókat megfestő ásványok egyre gyakrabban olvadnak ki a permafrosztból, vagyis a tartósan fagyott talajból, és bejutnak a hegyi patakokba, illetve a folyóvizekbe.

Több kutatás is bebizonyította, hogy a réz és a cink mellett a kénsav szulfátok gyűjtőnéven számon tartott vegyületek sóinak koncentrációja megkétszereződött az észak-amerikai felszíni vízfolyásokban az elmúlt három évtizedben. A különböző fémek oxidálódnak a permafrosztból való kiolvadásuk után, így színezőanyaggá válnak a vízben, valamint növelik annak savasságát, ami komoly károkat okoz az élővilágban.

A legfőbb problémát az jelenti, hogy a fémekkel elszennyezett vízfolyások más folyókkal, patakokkal keverednek, ami által még pusztítóbbá válnak a fémek.

A folyók, patakok „rozsdásodására” először 2018-ban figyeltek fel az alaszkai Brooks-hegységben. Szezonális jelenségről van szó, amely jellemzően júliusban és augusztusban fordul elő, amikor a talaj mélyebb rétegei is felolvadnak.

A helyi élővilág nagy veszélyben van, amit egyértelműen bizonyít, hogy a Kobuk-völgy Nemzeti Park egyik folyójából, a Kugororukból

két halfaj is kipusztult a megnövekedett nehézfém-koncentráció, illetve a szennyezés miatt.

A makrogerinctelenek száma is folyamatosan csökken, továbbá a fenéken található biofilm rétegben is óriási pusztítást eredményezett a vizek rozsdásodása. A permafroszt kiolvadása a virológusok figyelemét is felkeltette, ugyanis nem lehet kizárni, hogy a fagyott talajból kiszabaduló vírusok akár járványokat is rászabadíthatnak az emberiségre, valamint az élővilágra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Véget ért a svájci békecsúcs, Oroszország fokozza a támadásokat az ukrán frontvonalakon – Háborús híreink hétfőn

Véget ért a svájci békecsúcs, Oroszország fokozza a támadásokat az ukrán frontvonalakon – Háborús híreink hétfőn

Ukrajna területi épségének kell alapját képeznie bármilyen békemegállapodásnak - áll a svájci Bürgenstockban az ukrajnai béke előmozdítása érdekében rendezett kétnapos konferencia zárónapján, vasárnap kiadott záróközleményben. A nyilatkozatot a részt vevő 93 országból 81 írta alá, valamint az Európai Unió, a legfontosabb kimaradók között szerepel India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Mexikó, Örményország, Vatikán, Kolumbia és a Dél-afrikai Köztársaság; ezek az országok eleve külügyminiszteri vagy alsóbb szinten képviseltették magukat a tanácskozáson. Az orosz hadsereg fokozta a támadások ütemét a vasárnap véget ért svájci békekonferencia idején - jelentette az ukrán vezérkar. Cikkünk folyamatosan frissül a háború legfrissebb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×