eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Tüntető gazdák az Ukrán gabona megöli a cseh gazdákat feliratú transzparenssel Prága belvárosában 2024. március 7-én. A cseh gazdák többek között azt követelik, hogy a nemzeti támogatásokat állítsák vissza a 2022-es szintre, csökkentsék a mezőgazdasági földterületek ingatlanadóját és hogy korlátozzák a mezőgazdasági áruk importját harmadik országokból.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Halasztják kormányellenes tüntetésüket a cseh gazdák

Elhalasztják a jövő hét szerdára tervezett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, az Agrárszövetség vezetése pénteken késő este bejelentette, hogy akciójukat június 4-re halasztják a negatív reakciók következtében. A cseh szakszervezetek szövetsége korábban szintén bejelentette, hogy a jövő hét keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget.

„Tudatában vagyunk annak, hogy a közvélemény egy része nem nézné jó szemmel, ha most tiltakozó felvonulást tartanánk. Szeretnénk mi is hozzájárulni a helyzet megnyugvásához. A kormánnyal szembeni kritikus álláspontunk azonban változatlan” – mondta Jan Dolezal, a cseh Agrárkamara elnöke.

„A gazdák tiltakozásának megszervezése nagyon bonyolult és hosszú folyamat, ezért mi a bejelentett tüntetések megtartásával továbbra is számolunk” – erősítette meg korábban Jan Dolezal a CTK hírügynökség kérdésére válaszolva. Szerinte a tüntetések nagyon széleskörűek, és nem biztos, hogy az utolsók lesznek. „A kormány nem tesz semmit az agrárágazat nehéz helyzetének megoldása érdekében, sőt, néhány lépésével meg súlyosbítja is a problémákat” – állította Jan Dolezal.

Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter kijelentette: a gazdák tiltakozásai nem járulnak hozzá a jelenlegi feszült társadalmi helyzet enyhítéséhez. „A kormány igyekszik minden tőle telhetőt megtenni az agrártermelők gondjainak enyhítése érdekében” – reagált Jan Dolezal korábbi bejelentésére a tárcavezető. A miniszter késő este üdvözölte, hogy a tiltakozást az Agrárkamara elnapolta.

A Cseh-morva Szakszervezeti Konföderáció szintén bejelentette, hogy a jövő hét keddre tervezett prágai tiltakozó nagygyűlését nem tartja meg, tekintettel a társadalmi feszültségre. A szakszervezetek a munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer módosításai ellen akartak tiltakozni. „A szlovák kollégákkal történt egyeztetések után a tüntetést lemondjuk, mert nem akarjuk szítani a Robert Fico elleni támadás után kialakult feszültséget” – közölte Josef Stredula a szakszervezeti szövetség elnöke.

Az agrárkamara péntek délelőtt még az állította, hogy szerdán 9 és 13 óra között több száz mezőgazdasági géppel felvonulást tartanak Prága belvárosában, és blokkolni, illetve nehezíteni fogják a forgalmat. Martin Pycha, a Mezőgazdasági Szövetség elnöke szerint több ezer gazda részvétele várható a prágai megmozduláson.

Hasonló tiltakozó megmozdulást legutóbb március 20-án tartottak. Országosan akkor több mint 1600 traktor és más gép blokkolta a nagyvárosok forgalmát és több határátkelőn is akadályozták az áthaladást.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×