eur:
387.01
usd:
356.57
bux:
68359.18
2024. május 23. csütörtök Dezső
A Crocus City Hall kulturális központ kiégett épülete Krasznogorszkban 2024. március 25-én. A kulturális központban március 22-én elkövetett fegyveres támadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett, a sebesültek száma 180. A merénylet végrehajtásával megvádolt négy tádzsik állampolgárt előzetes letartóztatásba helyezték.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Moszkva: a kranogorszki merényletet több ország polgárai szervezték

A Crocus City Hall kulturális központ ellen elkövetett terrortámadást egyebek mellett kriptovaluta felhasználásával is finanszíroztak - jelentette ki Jurij Csihancsin, az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) vezetője.

"A nyomozati tevékenység még nem zárult le, de az előzetes eredmények azt mutatják, hogy több ország állampolgárai is részt vettek a terrortámadás megszervezésében. A terrortámadás finanszírozása pedig számos pénzügyi szervezeten keresztül történt, különböző eszközök, köztük kriptovaluta felhasználásával" - mondta Csihancsin a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem aktuális kérdéseivel foglalkozó nemzetközi fórumon.

A Roszfinmonitoring vezetője korábban azt is elmondta, hogy számos ország kész segíteni Oroszországnak a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás kivizsgálásában, mivel érdekeltek a terrorizmus terjedésének megakadályozásában. Csihancsin azt is kijelentette, hogy a terrortámadás alaposan átgondolt volt, és a megvalósításhoz egy nemzetközi bűnözői hálózatot alkalmaztak.

Az elkövetőket pénzzel, fegyverrel, lőszerrel látták el, biztosították számukra a közlekedést és a helyszínről való elmenekülés lehetőségét.

A tisztségviselő szerint az akciót egyértelműen összehangolták az elkövetők megbízói.

A Moszkva melletti Krasznogorszkban lévő Crocus City Hallban március 22-én este követték el a modern Oroszország történetének egyik legnagyobb terrortámadását. A merénylettel kapcsolatban, amelyben 145 ember vesztette életét, eddig 11, jellemzően tádzsik nemzetiségű gyanúsítottat tartóztattak le.

Moszkva szerint a nyomozás megerősítette, hogy kapcsolat van a Crocus City Hall koncertterme elleni terrortámadás elkövetői és az ukrán "nacionalisták" között. Több nyugati kormány és Kijev is azt hangoztatta a támadás utáni első óráktól kezdve, hogy Ukrajnának nincs köze a merénylethez, és hogy az elkövető az Iszlám Állam nevű terrorszervezet volt, amely vállalta is a merényletet.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×