eur:
385.89
usd:
355.09
bux:
68411.47
2024. május 21. kedd Konstantin
Nathaniel Moran és Tom Kean Republikánus, valamint Bill Keating és Madeleine Deane Demokrata párti képviselő (b-j) nyilatkozik a sajtó képviselőinek a kijevi Szent Mihály-székesegyház előtt 2024. április 22-én, miután megbeszélést folytattak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozóra egy nappal azután került sor, hogy az alsóház megszavazta az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot.
Nyitókép: MTI/AP/Francisco Seco

Újabb ukrán település bevételéről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta a donyecki régióban lévő Novomihajlivka települést az orosz hadsereg, miközben négy frontszakaszon sikerült előretörnie - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán 16 ukrán ellenroham hiúsult meg, és az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén csaknem 900 katonát veszített. Közülük a legtöbben, több mint 400-an az Avgyijivka körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a hétfőn megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egy "légvédelmi pozícionálási területet", egy személyzet nélküli hajókat tároló raktárt, egy német Marder gyalogsági harcjárművet, egy brit FH-70-es vontatott tarackot, valamint 240 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorod megye légterében az orosz légvédelem délután lelőtt egy Tocska-U harcászati rakétát.

Az orosz második nyugati kerületi katonai bíróság távollétében - terrorizmus igazolásának címén - hatévi börtönbüntetésre ítélte Moszkvában kedden Andy Stone amerikai állampolgárt, a Meta Corporation szóvivőjét. Négy évre eltiltotta az internetes források kezelésétől is.

Stone 2022 márciusában a Twitter-oldalán azt írta, hogy igazolt az agresszív, ellenséges és erőszakos fellépés az ukrajnai háborúban részt vevő orosz katonákkal szemben.

A szóvivő ellen Oroszország korábban nemzetközi körözést és letartóztatási parancsot adott ki, a pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) pedig felvette a szélsőséges vagy terrorcsoportokkal kapcsolatban álló személyek listájára.

Egy moszkvai bíróság 2022. március 21-én, szélsőséges tevékenységre hivatkozva, megtiltotta a hozzáférést a Meta Platforms Inc. céghez tartozó Facebook és Instagram közösségi hálózatokhoz. Az ítélet nem vonatkozik a szintén a Meta tulajdonában lévő WhatsApp messengerre.

Egy moszkvai bíróság hétfőn ötévi kényszermunkára ítélte Jurij Kohovec helyi lakost az orosz fegyveres erőkről szóló rágalmak terjesztése miatt. Az elítélt fizetésének 10 százalékát elvonják majd az állam számára. Halmazati büntetésként Kohovecet négy évre eltiltották az elektronikus, információs és távközlési hálózatok oldalainak adminisztrálásától is.

Az ukrán és az amerikai elnök megvitatta az Ukrajnának szánt új amerikai fegyversegélyt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon megbeszélést folytatott hétfőn amerikai hivatali kollégájával, Joe Bidennel, miután az Egyesült Államok képviselőháza elfogadta a Kijevnek nyújtandó újabb katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot. Erről az ukrán államfő tájékoztatott az X-en.

Zelenszkij közlése szerint megbeszélték az amerikai katonai segélycsomag tartalmát, Biden pedig biztosította őt arról, hogy a törvényjavaslatot a szenátus jóváhagyása után azonnal aláírja.

"Az (amerikai) elnök biztosított arról, hogy a csomagot hamarosan jóváhagyják, és ez egy jelentős támogatás lesz, amely megerősíti légvédelmünket, valamint nagy hatótávolságú és tüzérségi képességeinket" - fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki az Egyesült Államok elnökének Ukrajna iránti megingathatatlan támogatásáért. Méltatta a törvényjavaslat kétpárti támogatását, valamint Mike Johnson házelnök és Hakeem Jeffries képviselőházi kisebbségi vezető személyes hozzájárulását annak elfogadásához. "A képviselőház azon döntése, amely engedélyezi a befagyasztott orosz vagyon elkobzását, szintén erőteljes jelzés minden partnerünk számára" - jegyezte meg az ukrán államfő.

Zelenszkij kitért arra, hogy Oroszország "légi terrort" alkalmaz Ukrajna ellen több ezer rakétával, drónnal és bombával, és tájékoztatta Bident arról, hogy percekkel korábban mért az orosz hadsereg légicsapást a harkivi tévétoronyra. Az ukrán elnök tájékoztatása szerint ezenfelül megvitatták a kétoldalú biztonsági megállapodással kapcsolatos munkájukat és a közelgő svájci békecsúcs előkészületeit is.

Ukrán határőr szökött át Moldovába

A dél-ukrajnai Odessza megyében egy járőrszolgálatot teljesítő ukrán határőr átszökött Moldovába - közölte hétfőn a Sztrana ukrán hírportál.

A határőr megvárta, míg társa elalszik, civil ruhába öltözött át, és egyenruháját, fegyverét hátrahagyva átlépte a határt.

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője a nap folyamán korábban arról számolt be, hogy katonaköteles férfiak háromezertől tízezer dollárig (1,11-3,7 millió forint) terjedő összeget is hajlandók fizetni azért, hogy illegálisan átkelhessenek a határon.

A kijevi vezetés 2022 februárjában általános mozgósítást hirdetett, amelyet azóta ismételten meghosszabbított. A hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a hadköteles férfiak ne tudják elkerülni a katonai szolgálatot. Volodimir Zelenszkij elnök április 16-án aláírta a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt, amely egyes szigorítások mellett lehetővé teszi további ukrán állampolgárok százezreinek mozgósítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×