eur:
389.17
usd:
358.99
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Az ukrán fővárosba érkezett az amerikai Kongresszus két párti küldöttsége.   Forrás: USA nagykövetség, Kijev
Nyitókép: Forrás: USA nagykövetség, Kijev

Amerikai törvényhozók érkeztek Kijevbe

A washingtoni Kongresszus két pártjának képviselőiből álló, négy tagú delegáció tárgyal Kijevben.

Az amerikai törvényhozók látogatásáról beszámoló Kyiv Independent szerint a delegáció Washington folyamatos támogatását jelzi. A republikánus Tom Kean és Nathaniel Moran, valamint a demokrata Bill Keating és Madeleine Dean egy nappal azután utaztak Kijevbe, hogy a képviselőház elfogadta az Ukrajnának szánt, de sokáig halogatott segélyt.

"Az ön látogatása újabb emlékeztetője annak, hogy az Ukrajna iránti elkötelezettségünk rendíthetetlen" - írta az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége a közösségi médiában. A most Kijevben tárgyaló képviselők mindegyike igennel szavaztott a törvényjavaslatra.

A szavazás megosztotta a Republikánus Pártot, miközben egyhangú támogatást kapott a demokratáktól.

A Kongresszusi jóváhagyást követően most a Szenátuson a sor, hogy megszavazza a támogatásról szóló törvényjavaslatot, amelyet aztán az elnöknek is el kell majd fogadnia. Joe Biden azonban még a képviselőházi szavazás előtt jelezte, hogy, amint megvan a törvényhozás két kamarájának jóváhagyása, haladéktalanul alá fogja írni a törvényt.

A Reuers hírügynökség emlékeztet rá, hogy a republikánusok merev ellenkezése azután tört meg, hogy a múlt hét közepén Donald Trump a közösségi médiában azt írta: Ukrajna túlélése fontos az Egyesült Államok számára.

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×