eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kommuna, orosz tengeri mentőhajó. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Újabb orosz hadihajót ért végzetes találat a Fekete-tengeren

Az ukránok légcsapást mértek a Kommuna nevű különleges hajóra, amellyel tengeralattjárókat és búvárokat ment az orosz hadiflotta.

Kijevi közlés szerint "használhatatlanná vált" az a különleges hajó, amelyet vízalatti mentésekhez használt az orosz haditengerészet - írja a Kyiv Post. Az angol nyelvű ukrán portál a haditengerészet szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy a hadihajó a támadás következtében el is süllyedt. Dmitro Pletencsuk azt is nyilvánosságra hozta, hogy a Kommuna nevű hajó Szevasztopol kikötőjében horgonyzott, amikor légicsapást mértek rá. Azt írta: addig folytatják az orosz flotta elleni akciókat, amíg el nem fogynak az ellenség hajói, vagy vissza nem vonják azokat a Krím-félszigetről.

Ezzel kapcsolatban a Reuters emlékeztet rá, hogy az elmúlt 26 hónapban az ukránok már elsüllyesztették, vagy rommá lőtték a fekete-tengeri orosz hadihajók harmadát. Mivel Ukrajnának gyakorlatilag nincs hadiflottája, az orosz hajókat cirkáló rakétákkal és saját fejlesztésű, tengeri drónokkal pusztítják.

A brit hírügynökség szerint a most végzetes találatot kapott Kommuna a Fekete-tenger legrégebbi, még szolgálatban álló hajója vot. Még 1913-ban a céri orosz flotta állította hadrendbe. Évekkel később alakították át tengeri mentőhajóvá. A Kommuna egy katamarán, azaz kéttörzsű hajó, amelyen van egy emelőkeret, ide húzták fel a bajba jutott tengeralattjárókat, vagy kisebb hajókat.

Még 2022 áprilisában azért vezényelték a Krím-be, hogy segítse az ugyancsak az ukránok által elsüllyesztett orosz zászlóshajó, a Moszkva rakétás cirkáló felkutatását és esetleges kiemelését.

Ugyanakkor a Reuters idézi Szevasztopol orosz kormányzóját is, aki azt közölte, hogy sikerrel verték vissza az egyik, kikötőben álló hajójuk elleni légicsapást. Mihail Razvozsajev azt állította, hogy csupán a támadó drónok lehulló roncsai okoztak kisebb tüzeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×