eur:
389.47
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az Európai Parlamentben (EP), Brüsszelben 2023. február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésének idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Volodimir Zelenszkij szerint most szoros a határidő az oroszoknak

Az ukrán elnök állítja, Moszkva nagyszabású invázióra készül.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette korábbi kijelentését, amely szerint az oroszok Csasziv Jar városának elfoglalására készülnek a közeljövőben, méghozzá május 9-re. A dátum kiemelkedő fontossággal bír Oroszországban, mivel ez a Győzelem napja, azaz a második világháborút ezen a napon zárták le - írja a Portfolio az NBC News cikkére hivatkozva. Az ukrán elnök vasárnap este adott interjút az amerikai televíziónak amelyben a háború lehetséges jövőjéről kérdezték.

Úgy fogalmazott: Moszkva propagandája szerint most ugyanúgy a „náci alakulatok” ellen harcolnak Ukrajnában, mint közel nyolc évtizeddel ezelőtt. Az időtáv viszont kifejezetten szűkös, mivel egyelőre az oroszok a háború előtt 12 ezer fős kisváros határában vannak. Zelenszkij szerint az ukrán csapatok meg tudják állítani a támadó alakulatokat.

Az ukrán elnök aggasztónak tartja a helyzetet a frontvonalon, mivel az ország védői szinte mindenben hiányt szenvednek. Nincs elegendő eszköz, hogy a drónok ellen védekezzenek, a tüzérségi lőszerellátottság terén kritikus szintre emelkedett a felek között a különbség. Ennek ellenére optimista, mivel szerinte, ha időben megérkezik az amerikai segélycsomag, akkor jó eséllyel vehetik fel a harcot a támadó alakulatok ellen.

Arról is beszélt, hogy Moszkva 300 ezer fős mozgósítást rendelt el, várhatóan június elsejéig szeretnék jelentősen növelni az orosz egységek számát.Szerinte ez azt is jelenti, hogy Oroszország agyszabású invázióra készül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×