eur:
390.54
usd:
364.23
bux:
68269.56
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Mans hands twist marijuana into a cigar on dark background
Nyitókép: Olena Ruban/Getty Images

Extrém megengedő és ellenőrizhetetlen – szakértő a német kannabisztörvényről

Április elsejétől Németországban engedéllyel lehet használni a kannabiszt rekreációs célokra, vagyis az indai kender és annak származékai lekerültek a tiltott kábítószerek listájáról. De pontosan mit jelentenek a rekreációs célok, és mit ír elő a szabályozás? Téglásy Kristóffal, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatójával beszélgettünk.

Amint arról az Infostart is beszámolt, április 1-jén hatályba lépett a kannabisz rekreációs célú, személyes használatra történő termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását célzó törvény Németországban.

A jogszabály értelmében a 18 éven felüliek maximálisan 25 gramm kannabiszt birtokolhatnak, saját fogyasztásra, és egy-egy lakásban legfeljebb három tő kendert termeszthetnek – szintén saját fogyasztásra –, legfeljebb 50 gramm mennyiségben.

"Az eredeti törvényjavaslatban állami engedéllyel rendelkező kannabiszboltok is szerepeltek, de ez végül Brüsszelben nem ment át, így csak úgynevezett kannabiszklubok alakulhatnak, amelyek tagsága 500 főben maximalizált, és ahol a tagok maguk között kereskedhetnek a megtermelt marihuánával" – ismertette Téglásy Kristóf.

Ami a szabályozásban szereplő „rekreációs célú használatot” illeti, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója úgy fogalmazott, ez egy új „varázsszó”, ami tulajdonképpen a legalizálásnak egy olyan fajtája, amibe mindent bele lehet húzni: használhatják stresszkezelésre vagy egyszerűen csak az ember lenyugtatásra, ellazításra. Magyarán nem orvosi célra, nem megszabott, kontrollált keretek között, hanem szabadon – magyarázta.

A németországi törvény, más uniós tagállamok szabályozásához képest – ahol engedélyezett a kannabisz valamilyen formában –

extrém megengedőnek tekinthető, csak nagyon laza korlátokat szab

– mondta a szakértő, példaként említve, hogy Hollandiában kizárólag a coffee shopokban vásárolhatnak marihuánát, amit helyben kell elfogyasztani, de nem lófrálhat vele a közterületeken, ezzel szemben Németországban 25 grammot tarthat magánál az ember. További kitétel, hogy az iskolák, egészségügyi intézmények és sportpályák 100 méteres vonzáskörzetében nem lehet használni, illetve az úgynevezett sétálóutcán reggel 7 és este 8 óra között, éjjel viszont igen – jegyezte meg Téglásy Kristóf, aki szerint teljesen életszerűtlen, hogy ezeket a szabályokat bárki is ellenőrizni képes. Annál is inkább, mert a törvény szerint az engedélyezett marihuána tiszta THC tartalma (pszichoaktív hatóanyag) legfeljebb 15 százalék lehet, viszont nyilván a rendőröknél nem lesz minilabor, sem kis mérleg, hogy ellenőrizni tudják a pontos súlyt és THC-tartalmat – mutatott rá a Drogkutató Intézet munkatársa.

A hozzáféréssel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a törvény szerint kizárólag német állampolgárok, mi több a Németországban lakcímkártyával rendelkezők – magyarán az életvitelszerűen ott élők – élhetnek ezzel a joggal, így Téglásy Kristóf

óva intene mindenkit, hogy vonatra pattanva célba vegye Németországot, hogy ott kannabiszt fogyasszon, mert ez továbbra is tilos.

Mindazonáltal a rendőrség szóvivője már a törvény benyújtásakor jelezte: sem emberük, sem kapacitásuk, sem pedig energiájuk nincs a részletszabályok ellenőrzésére, ide értve hogy lemérjék a 100 métert az iskoláktól, vagy hogy mindenki lakcímkártyáját elkérjék, aki gyanús az utcán – mondta a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×