eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
Close up of young, pretty Muslim woman, well-dressed, with hijab, sitting and looking away
Nyitókép: miodrag ignjatovic/Getty Images

Komoly ügy lett Franciaországban egy iskolaigazgató és egy muszlim diák vitájából

Iszlám fejkendő miatt volt feszültség a tanár és a diák között.

A legkülönbözőbb francia pártok politikusai megdöbbenésüket fejezték ki egy párizsi iskola igazgatójának lemondása miatt, aki halálos fenyegetéseket kapott, miután megkért egy diákot, hogy vegye le a muszlim fejkendőt az iskola területén - írja az ATV a theguardian.com. cikkére hivatkozva.

Támogatásuk jeléül Gabriel Attal miniszterelnök, korábbi oktatási miniszter szerdán késő este fogadta az igazgatót - közölte a politikus hivatala.

A portál arról ír, hogy a szekularizmus és a vallás forró téma Franciaországban, ahol Európa legnagyobb muszlim közössége él. A hatóságok 2004-ben megtiltották az iskolásoknak, hogy "olyan jeleket vagy ruházatot viseljenek, amelyekkel a diákok látszólag vallási hovatartozásukat mutatják", például fejkendőt, turbánt vagy kipát, az ország világi törvényeire hivatkozva, amelyek az állami intézmények semlegességét hivatottak garantálni.

A kelet-párizsi Maurice Ravel líceum vezetője azután mondott fel, hogy a múlt hónapban egy diákkal való vitát követően halálos fenyegetéseket kapott az interneten - közölték tisztviselők az AFP-vel. Az eset február végén történt, amikor az igazgató arra kért három diákot, hogy az iskola területén vegyék le iszlám fejkendőjüket, de egyikük nem volt hajlandó, és az ügyészség szerint veszekedés alakult ki.

Az iskola által a tanároknak, diákoknak és szülőknek küldött levél szerint az igazgató "biztonsági okokból" lemondott, az oktatási tisztviselők pedig azt közölték, hogy "korkedvezményes nyugdíjazást" vett igénybe. A L'Humanité című francia napilap által idézett, az iskola személyzetének címzett üzenetben az igazgató azt írta, hogy "saját és az iskola biztonsága érdekében" döntött a távozás mellett.

"Ez szégyen" - mondta szerdán az X-en Bruno Retailleau, a szenátus felsőházának jobboldali republikánus frakciójának vezetője. Marion Maréchal, Jean-Marie Le Pen unokája, aki maga is szélsőjobboldali politikus, a Sud rádióban "az állam vereségéről" beszélt az "iszlamista üszkösödéssel" szemben. Maud Bregeon, Emmanuel Macron elnök Reneszánsz pártjának törvényhozója szintén "egy iszlamista mozgalmat" emlegetett. "Az állam az iskolaigazgatók és a tanárok oldalán van, és kötelességünk támogatni ezt az oktatási közösséget" - mondta Bregeon.
Anne Hidalgo szocialista párizsi polgármester felhívta az igazgatót, hogy "teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja" - közölte a hivatala, hozzátéve, hogy "megdöbbent és megrendült".

Az egyik diák panaszt tett az igazgató ellen, azzal vádolva őt, hogy az incidens során rosszul bánt vele. A Le Parisien című francia napilapnak elmondta, hogy az igazgató "erősen megütötte a karját". A diák felnőtt, aki szakképzésre járt az iskolába. A párizsi ügyészség szerdán közölte az AFP-vel, hogy a feljelentését elutasították.

Ugyanakkor nyomozást indítottak az igazgatót ért halálos fenyegetések nyomán. Az oktatási minisztérium egy további támogatásáról szóló közleményben azt mondta, hogy "soha" nem hagyja cserben a tanárokat a "fenyegetésekkel" szemben.

A minisztérium szerint az igazgató döntése, hogy elhagyja a posztját, "érthető az ellene irányuló támadások súlyossága miatt".Nicole Belloubet oktatási miniszter március elején látogatást tett az iskolában, és sajnálatát fejezte ki az "elfogadhatatlan fenyegetések" miatt.

Egy 26 éves férfit letartóztattak, aki az interneten halálos fenyegetéseket intézett az igazgató ellen. Áprilisban kell bíróság elé állnia.

A címlapkép illusztráció

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×