eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A japán Space One cég Kairos rakétájának fantázia rajza. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Kudarccal végződött a japánok űrrakéta-kísérlete - videó

A Space One japán cég kis méretű, szilárd hajtóanyaggal működő Kairos rakétája az első indítás után felrobbant.

A fiaskó súlyos csapás a japán rakétaiparra, mivel egyre inkább nő az igény a nemzetbiztonsági, valamint kereskedelmi célú műholdak iránti - írja a Reuters brit hírügynökségre hivatkozva a Portfolio.

A japán Space One vállalat által gyártott Kairos nevű, kis méretű, szilárd hajtóanyaggal működő rakéta mindössze öt másodperccel a felszállást követően felrobbantotta magát.

A cég nem részletezte az önmegsemmisítés pontos okát. Tojoda Maszakazu, a vállalat elnöke csak annyit mondott, hogy a rakéta "befejezte a repülést", mivel úgy ítélte meg, hogy nem tudja teljesíteni küldetését. Még hozzátette: vizsgálják a robbanás körülményeit, de arról már nem beszélt, hogy mikor tervezik a következő Kairos indítását.

Ugyanakkor a Space One nem mulasztotta el megemlíteni, hogy az indítás nagymértékben automatizált volt és csak minimális földi személyzetet igényelt. Ezért a rakétarendszert úgy alakították ki, hogy önmegsemmisítést hajtson végre, amennyiben olyan hibát észlelne, ami veszélyeztetné a földön tartózkodó embereket.

Toyoda kiemelte, hogy ők nem tekintik kudarcnak a sikertelen indítást, mivel minden próbálkozás új adatokkal és tapasztalatokkal szolgál számukra. A hatóságok megerősítették, hogy a robbanás nem okozott személyi sérülést, a tüzet pedig gyorsan eloltották.

A Kairos egy kísérleti kormányzati műholdat vitt volna fel, amely ideiglenesen pótolhatta volna az űrben lévő hírszerző műholdakat.

(A nyitóképen a Space One japán cég Kairos rakétájának fantáziarajza látható.)

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×