eur:
390.64
usd:
366.09
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 27: Britains Chancellor of the Exchequer, Rishi Sunak holds the budget box as he departs 11 Downing Street, ahead of delivering his Autumn Budget and Spending Review to Parliament, on October 27, 2021 in London, England. In his statement to the House of Commons, Mr Sunak will announce an end to the public sector pay freeze, and an increase to the national minimum wage. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Nyitókép: Dan Kitwood

Gálik Zoltán: "megdolgozott" történelmi népszerűtlenségéért a brit Konzervatív Párt

Négy és fél évtizede nem mért mélypontra süllyedt a kormányzó brit Konzervatív Párt támogatottsága a legfrissebb felmérés szerint. A 2010 óta kormányzó konzervatívokra jelenleg a választók 20 százaléka voksolna. A háttérről Gálik Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem docensét kérdezte az InfoRádió.

Az Ipsos közvélemény-kutató csoport az Evening Standard című londoni napilap megbízásából 1004 ember bevonásával elvégzett reprezentatív vizsgálatában kimutatta, hogy a 2010 óta kormányzó konzervatívokra jelenleg a választók 20 százaléka voksolna. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt a szavazatok 47 százalékát szerezné meg, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában, vagyis a Labour 27 százalékpontos támogatottsági előnyben jár a Konzervatív Párt előtt.

A konzervatívok támogatottsága egyetlen hónap alatt 7 százalékponttal zuhant, és a 20 százalékos szavazatarányuk a legalacsonyabb azóta, hogy az Ipsos 1978-ban elkezdte a politikai pártok népszerűségének rendszeres mérését. Az Ipsos felmérése szerint a brit választók 83 százaléka elégedetlen és mindössze 10 százalékuk elégedett a konzervatív párti kormány munkájával. Rishi Sunak miniszterelnökről a válaszadók 73 százaléka nyilvánított negatív véleményt, 19 százalék mondta azt, hogy elégedett a kormányfő teljesítményével.

Nem meglepő Gálik Zoltán szerint, hogy jelenleg ennyire népszerűtlen a brit Konzervatív Párt, mert a tendencia, hogy egyre nagyobb a különbség a Munkáspárt és a Konzervatív Párt között, lassan egyéves, az viszont nagy meglepetés szerinte, hogy az utóbbi héten hét százalékot esett a támogatottsága.

"Nagyon közelednek a választások, hiszen ebben az évben vagy legkésőbb január elején ki kell írnia a miniszterelnöknek a választásokat, fordítani pedig már nem nagyon lehet" – mondta az InfoRádióban a Corvinus Egyetem docense.

A zuhanás mögött először is már tapasztalt okokat nevezett meg. "Elsősorban ugyanarra vezethető vissza, mint ami a kilencvenes években John Major idején volt, amikor történelmi vereséget szenvedett szintén a Munkáspárttól az 1997-es választásokon a Konzervatív Párt, ez pedig egyértelműen a megosztottság, hiszen számtalan olyan kérdés van, amelyben nemhogy egységet nem sikerült elérni, de

még a párton belül is megosztottság volt a migráció és a gazdaság egyes kérdései esetében, és ezt nagyon nem díjazzák a választók"

– magyarázta.

Az elmúlt másfél év szerinte arról szólhatott volna Rishi Sunak miniszterelnöksége alatt, hogy valamiféle egységet és nyugalmat próbálnak teremteni a politikai rendszerben, a gazdaságban, hiszen a gazdaság a brexit, a pandémia, az ukrajnai háború és az energiaválság következményei miatt nagyon nagy gondokkal küszködik.

"Sunak volt az, aki azt ígérte, hogy változások lesznek, de a gazdasági növekedés és az egyensúly ma is csak ábránd, nem igazán valósult meg, és azok a vörös falak, amelyeket sikerült Boris Johnsonnak 2019-ben ledöntenie, azok a munkáspárti választókörzetek, ahol a toryk támogatottsága nagyon nagy lett, szinte kivétel nélkül visszaálltak, és most a Munkáspártot támogatják" – elemezte a helyzetet.

Márpedig a brit gazdaság "nem igazán tért magához" még a pandémia után, csak 2028-2029-re prognosztizálják, hogy egyrészt a gazdasági növekedés visszatérhet, másrészt pedig a gazdaság egyensúlya megvalósulhat.

"Volt egy kis intermezzo, amikor másfél évvel ezelőtt Liz Truss miniszterelnökként olyan adócsökkentési programot jelentett be, amitől megrendült a pénzügyi piacok bizalma az Egyesült Királyság gazdaságában, ezután a központi banknak emelnie kellett a kamatokat, elmentek a jelzálogkölcsönök kamatszínvonalai, ez nagyon érezhető volt, főleg akkor, amikor a pandémia következményeit is nyögték, úgyhogy a társadalmon belüli egyenlőtlenségek még inkább kidomborodtak. Ezek kezelése is várat még magára" – mondta Gálik Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×