eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (k) felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. november 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

EP-választások: a szakértő szerint két út áll a nemzetek Európája gondolat képviselői előtt

A közvélemény-kutatások szerint az idei európai parlamenti választás a szuverenista-euroszkeptikus képviselőcsoportok megerősödését eredményezheti – a tendenciáról az InfoRádió Kalas Viviennel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének kutatójával beszélgetett.

Erősödnek a szuverenista-euroszkeptikus politikai eszmerendszerek a június eleji EP-választásokat megelőzően, és mint Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének kutatója az InfoRádióban elmondta, közvélemény-kutatások mandátumbecsléseiben, támogatottsági adataiban is rajzolódik már a kép.

Az okokról azt mondta, a választópolgárok elégedetlenek az Európában zajló folyamatokkal, valamilyen változást akarnak, ez vezethetett például Hollandiában is egy radikális jobboldali, euroszkeptikus politikai erő győzelméhez.

Hogy a 720 megválasztandó európai parlamenti képviselő közt a radikálisabb csoport hogyan tagozódik be az Európai Néppártba, a két nagy baloldali blokkba vagy a ma még kisebb frakciók soraiba, arról Kalas Vivien azt mondta, két frakció is szóba kerülhet:

  • Identitás és Demokrácia
  • Európai Konzervatívok és Reformerek

"Az Európai Konzervatívok és Reformerek tagja például a nagyobbik olasz kormánypárt, az Olaszország Fivérei, az olasz kormányfőt is ők adják. Tagja még a spanyolországi VOX is. Az Identitás és Demokrácia tagja viszont a francia Nemzeti Tömörülés Pártja, Marine Le Pené, vagy az olasz Liga, amelyik Matteo Salvini nevéhez fűződik" – mutatott rá.

Hogy a megerősödésen túlmutató gyakorlati jelentősége lesz-e annak, hogy több szuverenista EP-képviselő lesz majd nyártól, például az EU működésére nézve, arról a következőket mondta: "Ha megnézzük a legfrissebb mandátumbecsléseket, akkor azt látjuk, hogy az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták, másrészt a Liberálisok együttesen abszolút többséget fognak elérni az Európai Parlamentben, ezért ez a két radikális jobboldali frakció érdemben csak nagyon korlátozottan tud beleszólni majd a jogalkotásba, az Európai Bizottság elnökének kiválasztásába pedig egyáltalán nem, hiszen elég arra az abszolút többség."

A változás tehát ezúttal szimbolikus lehet inkább,

de a szavuknak mindenképpen nagyobb súlya lesz, mint az előző ciklusban vagy az ezt megelőzőben.

A Fidesz képviselői jelenleg függetlenként politizálnak az Európai Parlamentben, előttük a kutató szerint két lehetőség áll.

"Amit valószínűnek mondanék: az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád, illetve frakció. Már csak azért is mondanám ezt valószínűbbnek, mert a nagyobbik magyar kormánypárt részéről ha olvasunk nyilatkozatokat, akkor ők is ezt mondják, hogy oda szeretnének csatlakozni" – vélekedett.

A másik lehetőség az Identitás és Demokrácia lenne, ez pedig azért lehet valószínű forgatókönyv, mert "Európa jövőképét tekintve ideológiai szempontból nagyon hasonló gondolkodásúak, másrészt

az Identitás és Demokráciából is jelezték, hogy örömmel fogadnák a Fideszt a választások után".

Hogy miként jelentkezhet a Fidesz képviselőinek befolyása az új felállású Európai Parlamentben, arra Kalas Vivien két utat lát, de mindkettő a közvélemény formálására, illetve a támogatottság növelésére irányul:

  1. tüntetések szervezése, illetve azokhoz csatlakozás (zöld átállás, gazdák problémái mentén)
  2. nemzeti választásokon megerősödnek az egymással szövetkező erők.

"Ha egy törvényhozási választáson nyernek, akkor bekerülnek az Európai Tanácsba – az állam- és kormányfők testületébe –, ott pedig már ténylegesen meghatározó hangjuk lehet azzal kapcsolatban, hogy hogyan alakuljanak a folyamatok Európában" – részletezte Kalas Vivien.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×