eur:
393.76
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Prága, 2024. február 19.Cseh gazdák tüntetnek az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen Prágában 2024. február 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Több száz traktorral vonultak be Prágába a tiltakozó cseh gazdák

Jelentős fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.

A tiltakozó akció mögött néhány kisebb gazdaszervezet áll, míg a nagyobb országos szövetségek elhatárolódtak a demonstrációtól. Az elégedetlen gazdák ismét jelezték, szeretnének találkozni Marek Vyborny szakminiszterrel, akinek át akarják adni a követeléseiket tartalmazó levelüket. A mezőgazdasági tárca vezetője a CTK hírügynökségnek azonban azt mondta: a tüntető gazdák akciójukkal politikai célokat szolgálnak, ezért nem velük kívánja megvitatni a cseh mezőgazdaság problémáit.

„Nem látom okát annak, hogy ezen tiltakozók képviselőivel megbeszéljen azokat a konkrét lépéseket vagy változásokat, amelyeket a mezőgazdaságban tervezünk.

Számomra a három nagy agrárszervezet a partner, és azokkal fogok tárgyalni”

– jelentette ki Marek Vyborny, aki partnereinek a Cseh Agrárkamarát, a Mezőgazdasági Szövetséget és a Magángazdák Szövetségét nevezte meg. A miniszter ugyanakkor nem kérdőjelezte meg, hogy a cseh mezőgazdaság súlyos gondokkal küszködik.

A hétfő reggeli órákban mintegy 500 mezőgazdasági gép és kíséretükben mintegy 150 autó érkezett több irányból Prágába – közölte Vlasta Suchánková, a közép-csehországi rendőrség szóvivője.

A gazdák képviselője előzetesen ezer traktorról beszélt, de a közszolgálati televízió értesülése szerint sokan végül lemondták a tiltakozáson való részvételüket. A mezőgazdasági gépek megjelenésének következtében fennakadások voltak a Prágába vezető főutakon, illetve a belvárosi autó- és villamosforgalomban, néhány főbb útvonalon pedig csak egy-egy sáv járható.

Bohuslav Sobotka prágai főpolgármester szerint néhány kisebb közlekedési baleset is történt, de súlyosabb következmények nélkül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×