eur:
389.05
usd:
363.49
bux:
68175.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ukrajnába tartó kamionok sorakoznak a Hrebenne-Jahotyin lengyel-ukrán határállomás előtt Délkelet-Lengyelországban 2023. november 27-én. A lengyel-ukrán határállomásoknál lengyel fuvarozók lassítják az Ukrajnába irányuló kamionforgalmat, mert a szállítmányozási engedélyek rendszerének visszaállítását követelik az ukrán fuvarozó cégek számára, továbbá azt, hogy az ukrán fél szüntesse be a lengyel kamionosok Ukrajnából hazatérését megnehezítő elektronikus kiléptetőrendszerét.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

Ellenakcióba kezdenek az ukrán fuvarozók

Ukrán fuvarozók február 15-re tiltakozó akciót hirdettek a határforgalmat akadályozó lengyel kollégáik blokádja miatt - adta hírül szerdán a Sztrana.ua ukrán hírportál.

A megmozdulás szervezői szerint a Dorohusk-Jahodin lengyel-ukrán határátkelőn fogják elállni a forgalmat az ukrán oldalon. Közleményükben tudatták azt is, hogy az ukrán hatóságok "semmiféle rosszallást vagy tilalmat" nem fogalmaztak meg a tervezett akció kapcsán.

Tavaly november óta a lengyel fuvarozók többször akadályozták a főbb határátkelők kamionforgalmát az ukrán határon.

A lengyel fuvarozók az ukrán fuvarozóknak biztosított kedvezmények miatt tiltakoztak, amelyek állításuk szerint tisztességtelen versenyfeltételeket teremtettek. Követelték, hogy az EU állítsa vissza azt a rendszert, amelyben az EU-ba árut szállító ukrán cégeknek és az Ukrajnába belépő uniós kamionosoknak egyaránt engedélyre van szükségük ahhoz, hogy ott működhessenek.

Az utóbbi napokban a lengyel fuvarozók blokádjához a mezőgazdasági termelők is csatlakoztak az ukrán gabona importja behozatala ellen tiltakozva. A gazdák február 9-től március 10-ig jelentettek be országos tiltakozási hullámot.

Ukrajna: nem félünk az ellenőrzésektől

Ukrajna készen áll arra, hogy a lengyel hatóságok ellenőrizzék a határon az ukrán gabona minőségét - jelentette ki Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai miniszter egy szerdai tévéműsorban.

"Ez egy kis probléma, hadd ellenőrizzék kollégáink. Nem félünk az ellenőrzésektől" - válaszolta a tárcavezető Michal Kolodziejczak lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes nyilatkozatára, amelyben utóbbi azt mondta, hogy

az összes ukrán gabonát további ellenőrzésnek vetik alá a határon, mert szerintük rossz a minősége.

Szolszkij kiemelte, hogy valójában csekély mennyiségű gabonát exportál Ukrajna Lengyelországon keresztül, mert az ukrán gazdálkodók 90 százaléka már harmadik hónapja a tengeri kikötőkön keresztüli exportot részesíti előnyben. Emellett Ukrajna folyamatosan különböző szinteken tárgyal Lengyelországgal a mezőgazdasági termékek szállításával kapcsolatos kérdésekről. "Igyekszünk segíteni partnereinknek ennek a kérdésnek a megoldásában. Ugyanakkor határozottan elítéljük a provokációkat, amelyeket a határon láttunk" - szögezte le Szolszkij.

A miniszter azt is hozzátette, hogy tavaly decemberben ötmillió tonna gabonát, egyéb őrleményt és olajat exportáltak az ukrán tengeri kikötőkből, és hozzávetőleg egymillió tonnát a Dunán keresztül, a szomszéd országokon át pedig kevesebb mint egymillió tonna lisztet, olajat és gabonát.

(A nyitókép illusztráció: Ukrajnába tartó kamionok sorakoznak a Hrebenne-Jahotyin lengyel-ukrán határállomás előtt Délkelet-Lengyelországban 2023. november 27-én.)

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×