eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Alexander Stubb korábbi miniszterelnök, a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltje (k) a győzelmét ünnepli a finn elnökválasztás második fordulójának eredményváró rendezvényén Helsinkiben 2024. február 11-én. Stubb a voksok 51,6 százalékát kapta, míg a liberális zöldpárti Pekka Haavisto volt külügyminiszter a szavazatok 48,4 százalékával a második helyen végzett.
Nyitókép: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt

Szakértő: NATO-szimpatizáns köztársasági elnököt választott Finnország

Alexander Stubb, aki hajszállal nyert a vasárnapi második fordulóban, március elején veszi át a tisztséget Sauli Niinistö leköszönő államfőtől.

Alexander Stubb korábbi miniszterelnök győzött a finn elnökválasztás vasárnapi második fordulójában. A szavazatok csaknem 100 százalékos összesítése szerint Stubb a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltjeként a voksok 51,6 százalékát kapta, míg a liberális zöldpárti Pekka Haavisto, volt külügyminiszter a szavazatok 48,4 százalékával a második helyen végzett.

„A várakozásokkal ellentétben szorosabb lett a második forduló eredménye, mindössze 3 százalékpontnyi különbség volt a két jelölt között. Finnországban van lehetőség egy egyhetes előzetes szavazásra, abban Alexander Stubb nyert, de a vasárnapi voksoláson az ellenfele, Pekka Haavisto volt a népszerűbb. Összességében viszont Alexander Stubb nyert, és lett a finn államfő”− mondta Kalas Vivien az InfoRádióban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója a jelöltekről szólva úgy fogalmazott: mindkettőjüknek volt már külügyminiszteri tapasztalata, Alexander Stubb kormányfő is volt, Pekka Haavisto pedig ENSZ-diplomataként európai és világpolitikai körökben is ismert.

Hozzátette: a kampányaik fő témái érthető okokból a külügyi és biztonságpolitikai kérdések voltak, a különbség közöttük az a NATO-hoz való viszonyulás. Alexander Stubb szorosabb kapcsolatot szorgalmaz a katonai szövetséggel, kampányában jelezte, megengedné, hogy a nukleáris fegyvereket átszállíthassák Finnországon, és azt is támogatná, hogy állandó NATO-csapatok állomásozzanak az országban. Ellenfele viszont egy szuverénebb álláspontot képviselt, mindezeket ellenezte, és ezt hangsúlyozta is a kampányában.

Az elemző szerint szoros lesz a kapcsolat a viszonylag új kormány és az új államfő között. Alexander Stubb, a legnagyobb kormánypárt, a Nemzeti Koalíció Párt tagja, ők adják a miniszterelnököt. Mivel a finn államfő legfontosabb feladata a kormánnyal együttműködve a külpolitika irányítása, mindenképp fontos, hogy jó viszonyt ápoljanak.

„Finnország parlamentáris demokrácia, az államfőt ugyan közvetlenül választják a polgárok, mégis hagyományosan reprezentatív feladatokat tölt be. Magyarországhoz hasonlóan a köztársasági elnök felel a választások kiírásáért, ő nevezi ki a minisztereket, a honvédség főparancsnoka, illetve a törvényhozás által elfogadott jogszabállyal szemben élhet vétójoggal. Ezt egyébként a törvényhozásban többséggel felül lehet szavazni. A legfontosabb a külpolitika irányítása, minden hozzá tartozik, ami az unión kívüli külpolitika”− összegezte Kalas Vivien.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×