eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Rejtélyes roncs Új-Fundland partján
Nyitókép: képernyőkép: YouTube / CBS News

Titokzatos hajóroncsot sodort partra a hurrikán Új-Fundlandnál - videó

Nem most először történt ilyesmi, ám ezúttal nem teljesen tisztázott, hogyan került a partra a rejtélyes maradvány.

Cape Ray homokos tengerpartján bukkant fel a kísérteties roncs, melyet feltételezések szerint a Fiona hurrikán sodort partra - írja a CBC értesülése alapján a HVG. A hajóról úgy gondolják, a 19. századból származik.

Mint írják, egy helyi lakos, Gordon Blackmore fedezte fel a partra sodródott roncsot január 20-án. Azóta a furcsa lelet szinte már helyi látványosságnak számít. Az Új-Fundland délnyugati partjainál fekvő, 350 fős Cape Ray-i közösségnek és a „Szikla” nevű szigetnek közös a története: legalább nyolc olyan hajó végső nyughelye, amelyek a szeszélyes időjárás, a rossz navigáció vagy egyszerűen a balszerencse áldozatául estek. A mostani hajóroncsot azonban az teszi egyedivé, hogy felbukkanása egyelőre megmagyarázhatatlannak tűnik.

Az Új-Fundland és Labrador Hajóroncsvédelmi Társaság elnöke, Neil Burgess

sejtése szerint a hajót a part menti erózió és a Fiona hurrikán utáni erő együttes hatása sodorta a partra.

A hurrikán még 2022. szeptemberében söpört végig a területen, 100 házat elpusztítva, a partvonalat elverve. A szakértő a Canadian Pressnek azt nyilatkozta, szerinte végül a múlt heti nagy hullámok szabadították ki a roncsot és tolták a partra.

A hajó maradványairól készült fényképek alapján sejthető, hogy az 1800-as években készült, hiszen fából van, és ekkoriban gyakran használtak szögek helyett fadübeleket és rézkapcsokat.

A lap azt írja, a helyiek aggódnak, hogy a hullámzás visszahúzhatja a roncsot a víz mélyére. A tisztviselők figyelmeztették ugyan a lakosokat, hogy ne merészkedjenek a közelébe, félő, hogy a természet gyorsabban elpusztíthatja a maradványokat, mint a szuvenírt lopkodó emberek.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×