eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
much traffic
Nyitókép: Bernd Schunack/Getty Images

Belépődíj Velencében: az öt euró nem a turistáknak jelent majd sokat

Az idegenforgalmi díj bevezetése érthető döntés, amivel vélhetően javul majd a helyiek életminősége, a szolgáltatók, vállalkozók bevételei pedig növekednek – mondta az InfoRádióban Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró.

Több más népszerű úti cél, üdülőhely után az olaszországi Velence is korlátozza a városba beengedhető turisták létszámát, és 2024 tavaszától belépődíjat szed be tőlük. Az észak-itáliai városba évente 20 millió turista érkezik. Velence az elmúlt évtizedekben élhetetlenül zsúfolttá és rendkívül drágává vált a helyiek számára, ezért lép életbe a drasztikus változás április 25-étől.

A turistáknak 5 eurós napi díjat kell majd fizetniük azért, hogy beléphessenek Velencébe.

Az idegenforgalmi díjat hétvégente és a legnagyobb tömegeket megmozgató napokon fogják megfizettetni a látogatókkal április és július közepe között. A különböző szintű városnéző csomagok ára 49 eurótól kezdődik majd.

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere szerint az idegenforgalmi díj nem a többletbevétel megszerzéséről szól, hanem egy kísérlet a világ egyik leglátogatottabb helyén a turistadömping szabályozására. Továbbá azt is szeretnék elérni, hogy a turisták ne csak a legforgalmasabb időszakokban érkezzenek, hanem a kevésbé frekventált napokban is ellátogassanak a városba.

Kiss Róbert Richard azt mondta az InfoRádióban, hogy „érthető döntés” született. A turisztikai szakújságíró hozzátette: nemcsak Velencében, hanem számos más kedvelt üdülőhelyen – így például Barcelonában és Dubrovnikban – is „csökkenti a helyi emberek életminőségét”, hogy a főszezonban nagyon sok turista jelenik meg ezekben a városokban, ugyanakkor megjegyezte: „óvatosan kell kezelni” az előállt helyzetet, mert azért nem szorul sajnálatra minden egyes velencei lakos.

A Prima Primissima-díjas és Pulitzer-emlékdíjas újságíró szerint a turistatömegek miatt az elmúlt években valóban rengetegen elköltöztek Velence belvárosából, de sokan közülük „medencés, szuperszonikus villát” vásároltak abból a pénzből, amit abból szereztek, hogy

szállodává, panzióvá vagy éppen étteremmé alakították át korábbi belvárosi lakásukat, vagy komoly összegért eladták azt.

„Ezt is figyelembe kellene venniük a panaszkodóknak” – fogalmazott.

A turistáknak pedig azt is számításba kellene venniük, hogy „a turizmus nem emberi alapjog”. Kiss Róbert Richard úgy véli, a velencei belépődíj egyáltalán nem számít nagy összegnek. Mint mondta, sokszor borravalónak adunk ennyi pénzt – vagy talán még többet is. Arra számít, hogy az 5 eurós összeg nem szorítja vissza jelentékeny módon a Velencébe látogató turisták számát, csak éppen olyan mértékben, hogy azzal valószínűleg

„javul majd a helyiek életminősége, miközben a bevételek növekednek”.

Megjegyezte: az érintett önkormányzatoknak fontos, hogy a hozzájuk látogatók költsenek és jól érezzék magukat náluk. Számukra elismerés, ha a világból sok helyről érkeznek hozzájuk, és a helyi szolgáltatók, vállalkozók is jól járnak azzal, ha minél nagyobb összegeket hagynak náluk a vendégek.

Velence városa elindított egy hétnyelvű internetes oldalt, és üzembe állított egy okostelefonos alkalmazást is, amelyek segítségével a turisták regisztrálhatják magukat, valamint kifizethetik a belépődíjukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×