eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Turisták százezreit érintő drasztikus döntést hozott Amszterdam

Részben a holland fővárosba látogatók túl magas száma miatt léptek - és nem ez az egyetlen változtatás.

A holland főváros központjában már nem köthetnek ki a tengerjáró hajómonstrumok. A döntés oka kettős: ezáltal szeretnék a városba látogató turisták számát limitálni, illetve céljuk a károsanyag-kibocsátás csökkentése is - írja a BBC.

Az IJ folyón, a város főpályaudvarának közelében található kikötőt ezért bezárják.

Amszterdam vezetése szerint a tengerjáró hajók fogadása ellentétes a helyi fenntarthatósági törekvésekkel - egyben ez a legfrissebb holland kezdeményezés, amely a tömegturizmus ellen igyekszik tenni.

A tengerjáró hajók a probléma szimbólumává váltak: évente több mint 100 ilyen hajó kötött ki korábban Amszterdamban. Az önkormányzat számításai szerint, idén közel 300 ezer turista tölt majd egy napot Amszterdamban tengeri hajóút keretében, további 500 ezren pedig folyami hajóúton keresztül látogatnak el a városba.

Amszterdam ígéretet tett, hogy évente 20 millió főre korlátozzák a látogatók számát.

A város vezetése igyekszik a főváros renoméját helyreállítani:

  • megtiltották az utcai kannabiszfogyasztást a piros lámpás negyedben,
  • tavasszal pedig kampányt indítottak, melyben a holland fővárosba legénybúcsú miatt utazni tervező fiatal briteket igyekeztek meggyőzni arról, hogy inkább másfelé vegyék útjukat.

A város saját hírnevének vált áldozatává: nem kis részben szabados légköre miatt látogatta évente 20 millió turista.

"A városközpontban kikötő tengerjáró hajók nem illenek Amszterdam azon törekvéséhez, hogy csökkentse a turisták számát" - mondta Ilana Rooderkerk, a liberális D66 párt tagja, amely a Munkáspárttal és a környezetvédőkkel együtt irányítja a várost.

Rooderkerk asszony nemrégiben "sáskajárásként" hivatkozott a körutazásokon részt vevő turistákra. Más amszterdami tisztviselők visszautasították ezt a fajta nyelvezetet. Femke Halsema polgármester azonban tavaly arra panaszkodott, hogy a körutazó turisták néhány órát töltenek a városban, nemzetközi láncok éttermeit keresik fel, nincs idejük múzeumot látogatni, így felemésztik a várost, de keveset tesznek érte.

A másik fő indok a nagy hajók eltávolítására az, hogy csökkentsék a légszennyezettséget Amszterdamban. Egy 2021-es tanulmány szerint egy nagy tengerjáró hajó egy nap alatt ugyanannyi nitrogén-oxidot termelt, mint 30 ezer teherautó.

Más, kisebb kikötők esetében is terveznek hasonló intézkedést, de konkrét lépésekre még nem került sor.

A város már bevezette a kikötőt használó tengeri sétahajók számának korlátozását, és folyamatban van egy vizsgálat a folyami sétahajók környezeti hatásairól is.

Ezzel egyidejűleg a fiatalok éjszakai szórakozását is szeretné megreformálni a város: használaton kívüli alagutakba és garázsokba irányítaná őket.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×