eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
One of the very last big cruisers allowed to pass through Giudecca Canal near the ancient town of Venice. From 2015 this will not be allowed any more for environmental reasons.
Nyitókép: Rosmarie Wirz/Getty Images

"Nézelődési díjat" vezet be Velence

Minden tizennégy év feletti látogatónak fizetnie kell majd a kísérleti projektben.

Olaszország egyik legismertebb, turistamágnes városa, Velence jövőre már tényleg be akarja vezetni az 5 eurós, azaz kétezer forint értékű belépődíjat a tömegturizmus mérséklése érdekében – közölte a városi tanács.

Mint arról az Infostart is többször beszámolt, a "turistaadó" ötletével 2019-ben álltak elő és a koronavírus-járvány lecsengésével, 2022-ben merült fel ismét komoly szándékként, de aztán az idei évre halasztották a tervet. Most pedig még egy évvel kitolták, azzal, hogy

a díjat kísérleti jelleggel 30 napra vezetnék be 2024-ben, elsősorban a turizmus csúcspontját jelentő tavaszi ünnepnapokon és a nyári hétvégéken.

Minden 14 év feletti látogatónak fizetnie kell majd. A terv pontos időpontjairól és a működtetés módjáról a tanács végleges jóváhagyása után állapodnak meg, ami a jövő héten várható - tudósított a vg.hu a Reuters híre alapján.

Júliusban az UNESCO szakértői azt javasolták, hogy Velencét és a Velencei-öblöt vegyék fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, arra hivatkozva, hogy Olaszország nem tesz meg minden tőle telhetőt, hogy megóvja a várost az éghajlatváltozás és a tömegturizmus hatásaival szemben.

Velencéből már korábban kitiltották az óceánjárókat.

Számos más, a turisták körében népszerű európai város hozott intézkedéseket a túlturizmus ellen, ezekről itt olvashat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×