eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök virágot hagy a leningrádi blokád polgári áldozatainak emelt emlékművön az újonnan elkészült emlékhely avatóünnepségén az egykori Leningrád (ma Szentpétervár) körüli náci ostromgyűrű áttörésének 80. évfordulóján, 2024. január 27-én a Szentpétervár melletti Zajcsevo településen. A II. világháború idején, 1941 és 1944 között 827 napon át tartó ostrom alatt több mint egymillió civil halt meg.
Nyitókép: Olga Malceva

Az orosz elnök oroszellenességgel vádolta meg Európát

A nácizmus végleges felszámolását ígérte a Leningrád körüli náci ostromgyűrű áttörésének 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Szentpéterváron.

"Leningrád ostroma példátlanul kegyetlen és cinikus volt" - mondta az orosz elnök az 1941 és 1944 között 827 napon át tartó blokád áldozatainak állított emlékhely avatásán. Leningrád ostroma alatt több mint egymillió civil halt meg.

"Mindent megteszünk, hogy véglegesen felszámoljuk a nácizmust"- fogalmazott Vlagyimir Putyin oldalán Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetővel.

Mindez pár héttel az Ukrajna elleni offenzíva megindításának második évfordulója előtt történt. A támadást az orosz vezetés a szomszédos ország "nácimentesítésének" szándékával indokolta.

"A kijevi rezsim továbbra is dicsőíti Hitler cinkosait, az SS embereit, és terrorizálja mindazokat, akiknek ez nem tetszik" - jelentette ki Putyin.

Az orosz elnök beszédében oroszellenességgel vádolta meg Európát.

"Európa egyes országaiban az oroszellenességet állami politika szintjére emelték" - jelentette ki.

Putyin bírálta a balti államokat is. Kijelentette, hogy a jelentős orosz kisebbséggel rendelkező Észtországban, Lettországban és Litvániában "tízezreket nyilvánítanak alsóbbrendű embereknek, fosztják meg őket a legalapvetőbb jogaiktól és vetik őket alá üldöztetésnek".

Vlagyimir Putyin családját közvetlenül érintette Leningrád ostroma; ő maga is Leningrádban született 1952-ben, bátyja az ostrom idején halt meg, anyja kis híján éhen halt, az apja pedig, aki a Vörös Hadseregben harcolt, a város közelében sebesült meg.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×