eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nagy hatótávolságú robotrepülőgépekkel végzett észak-koreai kísérletről szóló tudósítás egy szöuli pályaudvar tévéképernyőjén 2022. október 13-án. Észak-Korea két robotrepülőgépet lőtt ki kísérleti jelleggel.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Pusztító robotrepülőkkel kísérletezett Észak-Korea

Észak-Korea szerdán több manőverező robotrepülőgépet lőtt ki a Sárga-tenger felé – közölte a dél-koreai hadsereg.

A szöuli vezérkar (JCS) jelentése szerint Phenjan helyi idő szerint szerda reggel 7 óra körül hajtotta végre a kilövést, de részleteke egyelőre nem közöltek.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség forrásai szerint az objektumok körkörös pályán haladtak a Phenjantól nyugatra lévő vizek felé, a ballisztikus rakétáknál alacsonyabban. Az idézett források szerint a repülési hatótáv nem volt rövid, és a földről indíthatták a valószínűleg Hvaszal-1-es vagy Hvaszal-2-es robotrepülőgépeket, amelyek képesek nukleáris robbanófejet is szállítani.

Phenjan a múlt héten hiperszonikus, szilárd üzemanyaggal működő, közepes hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé. Manőverező robotrepülőgépek legutóbb tavaly szeptemberben indultak Észak-Koreából.

Az elmúlt hónapokban Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán több hadgyakorlatot hajtott végre a Phenjannal szemberni elrettentő stratégia részeként. Válaszul Észak-Korea megerősíti hadászati képességeit, és Dél-Koreát az ország legfőbb ellenségeként rögzítette az alkotmányában.

A dél-koreai hírszerzés arra utaló jeleket észlelt, hogy Észak-Korea generatív mesterséges intelligencia segítségével intézi hackertámadásait és más rosszindulatú kibertevékenységeit.

„A közelmúltban megerősítést nyert, hogy az észak-koreai hackerek generatív mesterséges intelligencia segítségével keresik a hackelési célpontokat, és a kibertámadásokhoz szükséges technológiákat” – mondta újságíróknak a dél-koreai hírszerzés magas rangú tisztviselője, hozzátéve, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy ezt a kiberhadviselésben is alkalmaznák.

A szöuli hírszerzés szerint tavaly naponta átlagosan 1,62 millió hackelési kísérletet azonosítottak Dél-Korea állami szektorában, melyek 80 százalékát Észak-Korea követte el.

(Címlapképünk illusztráció: Szöul, 2022. október 13. Nagy hatótávolságú robotrepülőgépekkel végzett észak-koreai kísérletről szóló tudósítás egy szöuli pályaudvar tévéképernyőjén.)

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×