eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rishi Sunak új brit miniszterelnök integet a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. október 25-én. Rishi Sunakot, brit Konzervatív Párt új vezetőjét III. Károly király hivatalosan megbízta a kormányalakítással ezen a napon.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Korszakos bukás előtt állhat a brit Konzervatív Párt

Az utóbbi több mint egy évszázad legnagyobb választási veresége elé néz a kormányzó brit Konzervatív Párt a hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés adatai szerint.

A legnagyobb brit közvéleménykutató csoport, a YouGov 14 ezer brit választó bevonásával elvégzett vizsgálata szerint - amely a The Daily Telegraph című konzervatív napilap megbízásából készült - a 2010 óta kormányon lévő konzervatívok a legutóbbi, 2019-es parlamenti választáson elnyert 365 mandátumnál 196-tal kevesebbet szereznének, ha most tartanák az idén esedékes választásokat.

Az összeomlásszerű konzervatív párti vereséggel végződött 1997-es brit választásokon a Konzervatív Párt John Major akkori miniszterelnök vezetésével 178 képviselői helyet veszített.

A YouGov számításai szerint azonban ha a jelenlegi támogatottsági adatok érvényesülnek a következő választáson,

a Konzervatív Párt 1906 óta nem tapasztalt mandátumveszteséget szenvedne.

Az 1906-os brit parlamenti választáson az Arthur Balfour vezette konzervatívok 246 alsóházi képviselői helyet veszítettek az addigi 402-ből, és a Liberálisok arattak elsöprő győzelmet Henry Campbell-Bannerman vezetésével, 214 fővel 397-re növelve frakciójuk létszámát.

A YouGov modellszámításai szerint az idei választások után a Sir Keir Starmer vezette Munkáspárt 385 fős frakcióval és hatalmas, 120 fős alsóházi többséggel alakíthat kormányt.

A hétfőn ismertetett számítások szerint a választókerületi pártpreferenciák azt valószínűsítik, hogy a konzervatív párti kormány 14 miniszteri rangú tagja is elveszíti alsóházi mandátumát az idei választáson. Köztük van Jeremy Hunt pénzügyminiszter, Grant Shapps védelmi miniszter, Lucy Frazer kulturális miniszter, Gillian Keegan oktatási miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter, valamint Penny Mordaunt, a konzervatívok alsóházi frakcióvezetője, aki e tisztségében szintén kabinettag.

A 2019-ben tartott legutóbbi brit parlamenti választáson az akkor még Boris Johnson vezette Konzervatív Párt negyven éve nem látott arányú győzelmet aratott, és 80 fős alsóházi többséggel alakíthatott új kormányt.

Johnson azonban 2022 júliusában lemondott pártvezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségről, miután nyilvánosságra került, hogy a londoni kormányfői hivatalban a koronavírus-járvány miatt saját kormánya által elrendelt szigorú korlátozások idején ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket rendeztek. A konzervatívok választói támogatottsága jelentős részben e botrány hatására süllyedt mélypontra.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×