eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA felvételén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a Munkapárt ülésén Phenjanban 2023. február 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

Kiderülhetett, ki lesz Kim Dzsong Un örököse

Az észak-koreai vezető mindig is titkolózó volt a családjával kapcsolatban, az is utólag derült csak ki, hogy ki lett a felesége.

A dél-korai kémügynökség közölte, hogy Kim Dzsong Un fiatal lánya, aki elkísérte őt rakétatesztekre és katonai parádékra, a legvalószínűbb utódja az észak-koreai vezetőnek - írja a BBC értesülése alapján az Index. Kim Ju Ae nagy feltűnést keltett 2022-es első nyilvános szereplése óta.

"A nyilvános tevékenységek átfogó elemzése és a Kim Ju Ae iránti tisztelet mértéke alapján, amelyet első nyilvános szereplése óta tanúsít, jelenleg ő tűnik a legvalószínűbb utódnak" - közölte a National Intelligence Service. Azt azonban hozzátették, hogy ez korántsem biztos, érdemes figyelni minden lehetőségre, hiszen Kim Dzsong Un még fiatal és nincsenek súlyos egészségügyi gondjai sem.

Kim Ju Aeről azt feltételezik, hogy az észak-koreai diktátor második legidősebb gyermeke és körülbelül 10 éves lehet.

Észak-koreai megfigyelők megjegyezték, hogy Kim Ju Aet mostanában „tisztelt lányként” emlegetik, nem pedig „szeretett” lányként, ahogyan először 2022 novemberében, nyilvános bemutatkozásakor mutatták be - írja a lap. A "tisztelt" jelző Észak-Koreában csak a legtiszteletreméltóbbaknak jár, Kim Dzsong Un esetében is csak azután hivatkoztak rá „tisztelt elvtárs” néven, hogy bebetonozták leendő vezetői státuszát.

Mint írják, az ország diktátora biztosítani akarja, hogy a negyedik generációnak is átadja a stafétát. Elemzők szerint azzal, hogy lányát korán bemutatja a nyilvánosságnak, az észak-koreai vezető azt akarja elérni, hogy még a hatalom átvétele előtt megalapozza pozícióját. Hozzáteszik, ez egy módja lehet annak is, hogy Kim Dzsong Un legyőzze a mélyen patriarchális Észak-Koreában uralkodó előítéleteket, amelyet még soha nem vezetett nő.

Kim Ju Ae létezéséről 2013-ban szerzett először tudomást a nyilvánosság. Észak-Korea vezetője rendkívül titokzatos a családjával kapcsolatban, még a feleségét, Ri Sol Jut is titokban tartották pár házassága után egy ideig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×