eur:
389.38
usd:
361.44
bux:
68401.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Izraeli katonák egy dél-izraeli gyülekezési ponton, a Gázai övezet határának térségében 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tűzszünet Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajtott végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

ENSZ: forrpontra jutott a helyzet a Gázai övezet déli részén

Száz fölé emelkedett a Gázai övezetben a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni szárazföldi hadműveletek megindítása, október 27. óta elesett izraeli katonák száma - jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője hétfőn.

A katonai szóvivők reggel újabb négy tartalékos katona haláláról adtak hírt. Hárman harcokban, egyikük pedig katonai közlekedési balesetben vesztette életét az övezet déli részén.

A Gázai övezetben zajló földi harcok kezdete óta, körülbelül másfél hónap alatt százegy izraeli katona esett el. Közülük hetvenen a humanitárius tűzszünetig, a többiek pedig december eleje óta, a harcok újrakezdése után vesztették életüket.

Az ENSZ tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy a Gázai övezet déli részén uralkodó állapotok arra kényszeríthetik a palesztinokat, hogy átlépjék a határt Egyiptom felé. A magas rangú tisztviselők szerint

forrpontra jutott a határvidék túlzsúfoltsága,

mert több tízezer, a Gázai övezet északibb részéről érkezett menekült tartózkodik ott. A betegségek esetleges terjedésére is figyelmeztettek a kitelepítettek körében.

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet vasárnap este megvitatta a ciszjordániai palesztin munkások visszaengedését izraeli munkahelyeikre, de Benjamin Netanjahu miniszterelnök elhalasztotta a szavazást a témáról, mert megbizonyosodott róla, hogy

a miniszterek többsége ellenzi a ciszjordániai palesztin munkavállalók beengedését az ország területére.

A kabinet a szükséges többség hiányában azt sem szavazta meg, hogy átutalják a Palesztin Hatóságnak a számukra beszedett, a Gázai övezetet illető vámbevételeket.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×