eur:
389.25
usd:
360.86
bux:
68474.79
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Izraeli katonák terepjáróval a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. december 1-jén. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Már a Hamász Gázai övezeti vezetőjének házánál van az izraeli hadsereg

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentése szerint az izraeli erők körülzárták a Hamász vezetőjének, Jahja esz-Szinvár rezidenciáját, megerősítve az arab média korábbi értesüléseit.

Az izraeli erők képesek a Gázai övezet bármely pontjára eljutni, eloszlatva ezzel azt az elképzelést, hogy esz-Szinvár háza erődítményként szolgálhatna - idézte Netanjahu szavait a Jerusalem Postot szemléző Portfolio.

Jahja esz-Szinvár öt éve a Hamász vezetője a Gázai övezetben, és a feltételezések szerint kulcsszerepet játszott a Dél-Izrael elleni október 7-i támadás megszervezésében. Több mint két évtizedet töltött izraeli börtönökben, mielőtt egy túszok ellenében kötött váltságdíjüzlet révén szabadon engedték. Mint a lap írja, Esz-Szinvár arról ismert, hogy tagja volt a Hamász fegyveres apparátusának vezetésében, különösen a kollaborációval gyanúsított, Izraellel együttműködő informátorok felkutatásában.

Az izraeli miniszterelnök a 24.hu szerint úgy fogalmazott, Lehet, hogy a háza nem az erődítménye, és el tud menekülni, de csak idő kérdése, hogy elkapjuk.

Időközben az izraeli csapatok a Gázai övezet déli részében található Hán-Júnisz központjában, házról házra haladnak előre, és harcot vívnak a Hamász palesztin iszlamistáival - közölte szerdán az izraeli hadsereg bejelentését idézve az MTI.

Izrael szerint a Hamász vezetése és a még fogságukban lévő túszok az egyiptomi határ közelében lehetnek.

Amennyiben az izraeli erőknek sikerül elfoglalniuk Hán-Júniszt, a Hamász harcosai már csak kisebb zugokba tudnak visszavonulni a Gázai övezet központi részén, illetve az egyiptomi határ mentén.

Az övezet több részén Izrael folytatta szerdán a légicsapásokat. A hadsereg tájékoztatása szerint mintegy 250 "terrorista célpontot" támadtak, a csapatok pedig továbbra is azon vannak, hogy lokalizálják a szélsőségesek fegyver- és robbanószerraktárait, alagútjait és egyéb katonai infrastruktúráját.

Az izraeli hadsereg beszámolt egy hatalmas fegyverraktárról, amelyet a Gázai övezet északi részén talált egy kórház és egy egy iskola közelében. Az épületben gránátvetők és páncéltörő rakéták százai voltak, valamint többtucatnyi hosszabb hatótávolságú rakéta, gránátok és drónok. Az egyik katonai szóvivő szerint ez az eddig fellelt legnagyobb fegyverraktár, "a teljes terrorinfrastruktúra közvetlenül lakóépületek mellett volt".

Ezekkel egy időben a nap folyamán az övezet mentén található izraeli településeken a Hamász rakétatámadásai miatt ismét bekapcsoltak a légoltalmi szirénák. Izrael északi részén, Libanon felől is támadások érték az izraeli hadsereg állásait, amit az viszonzott.

Számtalan gázai menekült már el a harcok elől. "Nincsen biztonságos hely. Az egész Gázai övezet a világ egyik legveszélyesebb térségévé vált" - írta az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) az X-en.

Szemtanúk a dpa német hírügynökségnek drámai humanitárius helyzetről számoltak be. Tízezrek kénytelenek sátorban vagy fedél nélkül az utcán élni Hán-Júniszban, miközben hiány van élelmiszerből, ivóvízből és gyógyszerekből. A helyzet azután lett ott hirtelen drámai, hogy az izraeli hadsereg felszólította az embereket: a város nyugati kerületeibe vagy Rafah felé meneküljenek.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×