eur:
393.62
usd:
363.33
bux:
66173.72
2024. március 1. péntek Albin
Businessman touching the brain working of Artificial Intelligence (AI) in the futuristic business and coding software development on interface and synchronize network connection, IoT, innovative and technology of business.
Nyitókép: ipopba/Getty Images

Újabb uniós huzavona: szabályok nélkül marad a mesterséges intelligencia

A korábbi tervekkel ellentétben elképzelhető, hogy idén már nem készül el a mesterséges intelligenciát szabályozó egységes uniós jogszabály. Az Európai Parlament és az Európai Bizottság ugyanis más-más álláspontot képvisel a kérdésben.

Egy hónappal ezelőtt még reális esély volt arra, hogy év végéig megszülessen az Európai Unió egységes mesterséges intelligencia (MI) jogszabálya, ám mostanra komoly akadályok tornyosultak a megegyezés elé. Ennek okairól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalomkutató Intézetének tudományos főmunkatársa nyilatkozott az InfoRádióban.

"A dilemma, a konfliktus alapvetően abból ered, hogy az Európai Bizottság az európai versenyképesség követelményeinek szeretne megfelelni, míg az Európai Parlament az emberi jogokat és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kockázatokat tartja főképp szem előtt" – magyarázta Ződi Zsolt. Hozzátette: a tervezet parlamenti tárgyalása során számos kockázati tényező került a jogszabályba: az EP az úgynevezett kockázati mesterséges intelligenciák, illetve a tiltott mesterséges intelligenciák körét is folyamatosan bővítette, ami nyilván nem nagyon tetszik a mesterségesintelligencia-iparnak.

„Már tavaly is voltak olyan hangok, hogy túl sok mindent tiltanak, túl sok korlátozás van, túl sok adminisztrációs teher” – mondta a szakértő.

Franciaország, Németország és Olaszország azt szeretné elérni, hogy szigorú jogi eszközök helyett csak önként vállalt vállalati belső szabályzatokat, vagyis önszabályozást írjanak elő.

Ha az Európai Parlament enged, a legveszélyesebb modellek egyelőre nem lesznek szabályozva

– mondta Ződi Zsolt, aki egyébként ezt a megoldást tartaná jónak. Vagyis, hogy amiben már konszenzus született, az menjen át, a ChatGPT-szerű mesterséges intelligenciákat pedig szedjék ki a jogszabályból, kivárva azt, hogy merre alakulnak a dolgok, mire használják az emberek, milyen applikációk épülnek, milyen kockázatok vannak, „ha minden áron jogszabályt akarunk”.

A másik megoldás az lehet, ha Európa lemond arról a tervéről, hogy megalkossa a világ első átfogó mesterségesintelligencia-szabályozását, cserébe viszont egy működőképes törvénycsomagot alkot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gyulay Zsolt: tőlünk kérdezik a külföldiek, hogy kell sok F1-jegyet eladni

Ugyanis elfogyott az összes a július 21-ei Magyar Nagydíjra, már csak bizonyos kísérőeseményekre lehet bejutni – tudta meg az InfoRádió a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójától. Gyulay Zsolt szerint még az autósport elitsorozatában sem szabad drasztikusan drágítani. Arról is beszélt, hogy jól halad az új depó építése, az év második felében pedig még nagyobb volumenű átalakítások jönnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Nagyon megindult az orosz hadsereg, közben hatalmas tüntetés van Moszkvában - Híreink az ukrán frontról pénteken

Nagyon megindult az orosz hadsereg, közben hatalmas tüntetés van Moszkvában - Híreink az ukrán frontról pénteken

Pár nap alatt több település is orosz kézre került Avgyijivkától nyugatra. Ukrán tisztviselők attól tartanak, hogy nyárra összeomolhat a védelem, ha nem fokozza a NATO Kijev támogatását. Ma temetik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistát, közben több ezer ember demonstrál a néhai politikus mellett Moszkva utcáin. Közben európai és amerikai vezetők is sorra adják ki a nyilatkozatokat arról, hogy az orosz hadsereg megtámadhatja a balti államokat, ha végzett Ukrajnával. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×