eur:
389.7
usd:
361.66
bux:
68510.69
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

OECD-jelentés az alkoholfogyasztásról: meglepő országok az élbolyban – itt a lista

Magyarország a középmezőnyben van, és némileg csökkent is a fogyasztás a 2021-es adatok szerint.

Egészségügyi pillanatkép (Health at a Glance) a szabatos fordítása annak a jelentésnek, amelyet a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) készít rendszeresen a tagállamok egészségügyi helyzetéről. A szervezet szakemberei ezúttal az alkoholfogyasztást vették górcső alá a 2021-es esztendő adatai alapján.

A szervezet honlapján közzétett jelentés bevezetőjében megerősíti, hogy az alkoholfogyasztás változatlanul az egyik legfőbb halálok nem csupán a tagállamok körében, de az egész világon. Az alkohol okozta elhalálozás leginkább a munkaképes korban lévőket sújtja. A mértéktelen alkoholfogyasztás ugyanakkor a legfőbb kockázati tényező a koszorúér-megbetegedések és az agyvérzés, továbbá a májzsugorodás, valamint a rák különböző fajtái esetében. Hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy hosszabb távon még az alacsony, illetve a mérsékelt alkoholfogyasztás is növeli az említett megbetegedések kockázatát. Az alkohol ugyanakkor jelentősen hozzájárul az autóbalesetek, az erőszakos cselekmények, az öngyilkosság, valamint a különböző mentális megbetegedések számának növekedéséhez.

Az alkohol okozta megbetegedések, illetve sérülések rendkívül magas költségeket okoznak az egyes országok számára:

az összkiadások 2,4 százalékát teszik ki, de a 2021-es adatok szerint egyes országokban a 4 százalékot is elérik.

Az alkoholeladásból származó adatok szerint az átlagos évi fogyasztás a tagállamokban 2021-ben személyenként 8,6 liter volt. Ez csekély csökkenést mutat a tíz évvel korábbi 8,9 literhez képest.

A 2021-es ranglistát Lettország és Litvánia vezeti személyenként 12,2 literrel, majd Csehország, Észország és Ausztria következik alig egy literrel lemaradva. Az OECD-tagállamok közül viszonylag alacsony fogyasztással büszkélkedhet Törökország, Izrael, Belgium és Costa Rica, mégpedig személyenként kevesebb, mint öt literrel.

Magyarország az alkoholfogyasztást illetően a középmezőnyben azon országok között van, amelyekben a jelentés következtetése szerint az átlagos alkoholfogyasztás 2011 és 2021 között némileg csökkent.

A részletes alkoholfogyasztási rangsort itt találja!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×