eur:
380.3
usd:
351.54
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
A elegant woman with a hat and a drink in her hand stands at the edge of a infinity pool and enjoys the view to the skyline of the Dubai Marina during sunset, UAE
Nyitókép: SHansche

Oxfam: a gazdagok pusztítják a legjobban a Földet

A Föld népességének leggazdagabb egy százaléka életmódjával ugyanannyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a legszegényebb lakosság kétharmada, vagyis nagyjából ötmilliárd ember.

az Oxfam nemzetközi segélyszervezet jelentésének társszerzője, Max Lawson, azt nyilatkozta, hogy miközben a klímaváltozás elleni küzdelem az egész világ közös kihívása, "egyesek jobban tehetnek a problémáról, mint mások", és a politikai döntéseket ehhez kellene igazítani. Hozzátette azt is, hogy minél gazdagabb valaki, neki személy szerint annál könnyebb csökkenteni a károsanyag-kibocsátását. "Nincs szükség harmadik autóra, egy negyedik nyaralásra vagy éppen befektetni a cementiparba" - fogalmazott a szegénység felszámolásáért küzdő szervezet munkatársa.

Az Oxfam jelentésének szerzői a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet (SEI) kutatásainak adataira támaszkodtak, és a különböző jövedelmű csoportok fogyasztásával összefüggő károsanyag-kibocsátást vették vizsgálat alá. Az adatok 2019-ig bezárólag álltak rendelkezésre.

A nemzetközi segélyszervezet megállapította, hogy a leggazdagabb 1 százalék - azaz 77 millió ember - felel életmódjával a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 16 százalékáért.

Ugyanekkora arányú károsanyag-kibocsátásért felel a legalacsonyabb jövedelműek 66 százaléka, azaz 5,11 milliárd ember. Az egyes országokra vásárlóerő-paritás alapján számolták ki, hogy mekkora jövedelem fölött tartozik valaki a leggazdagabb kategóriába.

Max Lawson szerint soha nem lesz eredményes a klímaváltozás elleni küzdelem, ha a kormányzatok nem vezetnek be progresszív intézkedéseket, amelyek révén a legnagyobb kibocsátók lennének kénytelenek a legnagyobb áldozatokat hozni. Ilyen intézkedés lehetne például szerinte azoknak a megadóztatása, akik évente tíznél több alkalommal utaznak repülővel, vagy jelentősen magasabb adók kivetése a nem ökológiai beruházásokra.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
A rettegett 2SZ22-eseket sorra veti Ukrajna, beindult a nagyüzem

A rettegett 2SZ22-eseket sorra veti Ukrajna, beindult a nagyüzem

Ukrajna jelentős mérföldkőhöz érkezett védelmi képességeinek bővítése terén: Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette, hogy az ország hadiipari komplexuma immár havonta hat 2Sz22-es Bohdana önjáró löveget gyárt. Zelenszkij napi jelentésében kiemelte a hazai gyártás fokozására tett erőfeszítések sikerét, hangsúlyozva ennek az eredménynek a jelentőségét Ukrajna védelmi képességei szempontjából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×