eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
A elegant woman with a hat and a drink in her hand stands at the edge of a infinity pool and enjoys the view to the skyline of the Dubai Marina during sunset, UAE
Nyitókép: SHansche

Oxfam: a gazdagok pusztítják a legjobban a Földet

A Föld népességének leggazdagabb egy százaléka életmódjával ugyanannyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a legszegényebb lakosság kétharmada, vagyis nagyjából ötmilliárd ember.

az Oxfam nemzetközi segélyszervezet jelentésének társszerzője, Max Lawson, azt nyilatkozta, hogy miközben a klímaváltozás elleni küzdelem az egész világ közös kihívása, "egyesek jobban tehetnek a problémáról, mint mások", és a politikai döntéseket ehhez kellene igazítani. Hozzátette azt is, hogy minél gazdagabb valaki, neki személy szerint annál könnyebb csökkenteni a károsanyag-kibocsátását. "Nincs szükség harmadik autóra, egy negyedik nyaralásra vagy éppen befektetni a cementiparba" - fogalmazott a szegénység felszámolásáért küzdő szervezet munkatársa.

Az Oxfam jelentésének szerzői a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet (SEI) kutatásainak adataira támaszkodtak, és a különböző jövedelmű csoportok fogyasztásával összefüggő károsanyag-kibocsátást vették vizsgálat alá. Az adatok 2019-ig bezárólag álltak rendelkezésre.

A nemzetközi segélyszervezet megállapította, hogy a leggazdagabb 1 százalék - azaz 77 millió ember - felel életmódjával a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 16 százalékáért.

Ugyanekkora arányú károsanyag-kibocsátásért felel a legalacsonyabb jövedelműek 66 százaléka, azaz 5,11 milliárd ember. Az egyes országokra vásárlóerő-paritás alapján számolták ki, hogy mekkora jövedelem fölött tartozik valaki a leggazdagabb kategóriába.

Max Lawson szerint soha nem lesz eredményes a klímaváltozás elleni küzdelem, ha a kormányzatok nem vezetnek be progresszív intézkedéseket, amelyek révén a legnagyobb kibocsátók lennének kénytelenek a legnagyobb áldozatokat hozni. Ilyen intézkedés lehetne például szerinte azoknak a megadóztatása, akik évente tíznél több alkalommal utaznak repülővel, vagy jelentősen magasabb adók kivetése a nem ökológiai beruházásokra.

Címlapról ajánljuk
Ritka bolygótáncot fedeztek fel csillagászok

Ritka bolygótáncot fedeztek fel csillagászok

A rezonáns bolygórendszerek azonosítása azért rendkívüli jelentőségű, mivel a rendszerek kialakulásáról és a közvetlenül azt követő időszak fejlődéséről árulnak el fontos információkat a kutatóknak. Az eredmény magyar szakemberek munkáját is dicséri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 1. 21:02
×
×
×
×